A Taxidermia nyerte a filmszemlét

2006.02.07. 18:01
A Hukkle alkotója újra tarolt, a 37. Magyar Filmszemle legjobb játékfilmje a Taxidermia lett, ami elhozta a legjobb női és férfi epizódszerepért járó díjakat is. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje kapta a rendezői, az egyik operatőri, a produceri, a vágói és a külföldi kritikusok díját.

A 37. Magyar Filmszemle nemzetközi zsűrije a fődíjat a Taxidermia című filmnek ítélte, "elismerve innovatív és elgondolkodtató sajátosságait".

Pálfi fantáziadús


Klikk a képre!

A Stanczel Adél, Trócsányi Gergely, Balkay Géza főszereplésével és Parti Nagy Lajos novellái alapján készült film Pálfi György második játékfilmje.

A zsűri szerint a film rendezője sikeresen mutatja be "világunkról alkotott fiatalos és fantáziagazdag látomását, melyet kreatívan és nagy szakértelemmel kivitelez".

Az Index kritikusa szerint a Taxidermia lehet, hogy a filmszemle legjobbja, de nem biztos, hogy a közönség szeretni fogja. A filmben van hányás, dugás és élveboncolás, ezért csak erős gyomrúaknak ajánlott. Kritikánk>>

Hajdu nem irigykedik

Fehér tenyér
Fehér tenyér

A filmszemle rendezői díját Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című, Hajdu Zoltán Miklós és Kyle Shewfelt tornászokról készült játékfilmje kapta "egy sors alakulásának életszerű, hiteles, érzelmes ábrázolásáért".

Hajdu Szabolcs az Indexnek elmondta, nagyon örül, mert ilyen sikert még egyik filmjével sem ért el.

A nemzetközi sajtóvetítés után több mint tíz fesztiválra meghívták a Fehér tenyeret, köztük Karlovy Varyba és Torontóba. "Pálfi Gyurinak azonban ez még csak a második filmje, nála jobb helyen van a legjobb filmért járó 50 millió forint". Kritikánk>>

A Diákzsűri fődíját a Taxidermia kapta, közönségdíjas a Fehér tenyér.

Legjobb nő és legjobb férfi színész

Csányi Sándor
Csányi Sándor
Az idei szemle legjobb női alakításáért járó díját Tóth Orsi, a Johanna drogfüggő és szexéhes nővérkéje és az Egyetleneim című film főszereplője kapta. A Cinematrix Johanna kritikája>> és Egyetleneim kritikája>>

A legjobb férfi alakítás díját Csányi Sándornak ítélték a Csak szex és más semmi című vígjátékban nyújtott alakításáért. A filmben a szexre áhítozó Schell Judit mellett Csányi egy hősszerelmes vidéki színészt játszik. Kritikánk>>

A legjobb női epizód szerepért Stanczel Adél (Taxidermia), a legjobb férfi epizód szerepért Czene Csaba (Taxidermia, Miraq) kapott díjat. Miraq kritikánk>>

Nagy András beért

Az élet vendége
Az élet vendége
A rendezői látvány-díjat Szemző Tibor: Az élet vendége - Csoma-legendárium című, Kőrösi Csoma Sándor nyomába eredő film nyerte, "az útkereső, rendező zeneszerzőnek egy, a hagyományokat tisztelő és megújító, egyéni látványvilág megteremtéséért".

Az idei operatőri díjat megosztva Nagy András és Máthé Tibor kapta. Előbbi a Johanna című filmben nyújtott újszerű képi megfogalmazásáért, valamint a Fehér tenyér című film hiteles fényképezéséért, utóbbi a Vadászat angolokra című film képi világának magas szintű megteremtéséért".

A forgatókönyvírói díjat Goda Krisztina, Heller Gábor és Divinyi Réka kapta a Csak szex és más semmi "sajátos humorral megírt és fordulatokban gazdag történetmeséléséért".

Szerény elsőfilmes

Friss levegő
Friss levegő

Elsőfilmes rendezői díjat Kocsis Ágnes kapta a Friss levegő című filmjéért, annak "konzekvens, képi és dramaturgiai eszközökkel megteremtett hitelességéért, atmoszférájáért". A rendező az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy "már mondogatták, hogy nyerhetek, de annyi jó elsőfilm volt idén, hogy nem mertem remélni".

Kocsis Ágnes szerint filmje azért nyerhetett, mert univerzális témát dolgoz fel, ami bárhol bárkivel megeshet. A Friss levegő már biztosan el fog jutni a nagyközönséghez, a Mokép fogja forgalmazni, de a bemutató időpontjáról még nem lehet tudni semmi biztosat. Kritikánk>>

Meglepett kisjátékfilmes

Kivégzés
Kivégzés

A kisjátékfilmes kategória fődíját Buvári Tamás: Kivégzés című filmje kapja "a gondolat tisztaságáért, a forma egyszerűségéért és újdonságáért, a példázat szépségéért".

"Nagyon meg vagyok lepve. Nem láttam az összes kisjátékfilmet, de biztos vagyok benne, hogy voltak még olyan alkotások, amelyek megérdemelték volna a zsűri elismerését" - mondta el kérdésünkre Buvári Tamás.

Az alig tíz perces alkotás egy egyszerű történettel példázza, hogy a háborúban mindenki ugyanúgy lehet áldozat, mint gyilkos.

Forgács Péter ismét tarolt

Fekete kutya
Fekete kutya

A legjobb dokumentumfilm díját Forgács Péter: Fekete kutya - Történetek a spanyol polgárháborúból című filmje kapta.

"A hivatalos történelemkönyvek rideg világából a privát történelem, a személyes szenvedés szférájába repít a film. A gondolati és érzéki síkok magas esztétikuma Forgács Péter Fekete kutya című filmje" - indokolta meg döntését a zsűri. Kritikánk>>

A dokumentumfilmes kategória rendezői díját megosztva: Dobray György: Gólyamese és Litauszky János: Cérnaszálon című filmje kapta.