Hollywood szennyezőbb, mint az űrhajógyártás

2006.11.14. 15:32
A filmek csúcsjeleneteit adó robbantások kivitelezésével és a hatalmas díszletépítésekkel a hollywoodi filmipar nagy mértékben hozzájárul a légszennyezéshez, mutatta ki a University of California által a napokban nyilvánosságra hozott tanulmány.
A filmes és tévés stábok munkája a kapcsolódó tevékenységekkel együtt nagyobb mértékben szennyezi a levegőt az öt megyét magában foglaló Los Angeles-i régióban, mint az űrhajógyártás. Az öt vizsgált ipari ágazat közül egyedül az olajgyártás tett túl a filmgyártáson. Pedig sok hollywoodi sztár adja a nevét különböző nemes célokhoz, és emiatt miatt sokan feltételezik, hogy az itteni filmipar is környezetbarát.

"Az emberek sokszor használják a filmpiar kifejezést - mondta el az AP hírügynökségnek Mary Nichols, az egyetem környezettudományi intézetének vezetője - de ez alatt inkább a filmeket, a színészeket, rendezőket értjük. Arra nem gondolunk, milyen hatása van a filmgyártásnak a környezetre."


A kutatás során arra is fény derült, hogy egyes stúdiók faültetéssel, vagy az anyagok újrahasznosításával is foglalkoznak. A globális felmelegedés témáját hollywoodi recept szerint tálaló Holnapután című filmnél például kétszázezer dollár értékben ültettek fákat, hogy a produkcióban használt gépjárművek, generátorok és egyéb gépek által a levegőbe bocsátott, becslések szerint tízezer tonnánál több széndioxidot ellensúlyozzák.

Szegénynegyed a Mátrix építőköveiből

A Mátrix - Újratöltve és a Mátrix - Forradalmak gyártásakor a felépített díszletek 97 százalékát újrahasznosították. A tizenegyezer tonna beton, acél és faanyag egy részét rossz körülmények között élő mexikói családoknak épített házakhoz használták fel. Kiemelkedően környezetszennyező produkciókról viszont nem szól a fáma.

"A stúdiók máris sokat költöttek arra, hogy csökkentsék a filmforgatással keletkező hulladék mennyiségét, bár csak az utóbbi időben kezdtek el foglalkozni az energiafelhasználással és a kibocsátott káros anyagmennyiséggel" - állította Lisa Day, a Sziriana és a globális felmelegedéssel foglalkozó Kellemetlen igazság című filmeket gyártó cég, a Participant Pictures szóvivője, akit szintén meglepett a kutatás eredménye.