Tarantino új film nélkül járt Cannes-ban

2008.05.23. 12:36
Csütörtökön Tarantino 90 percig beszélt egy filmes mesterkurzuson arról, hogyan jutott el a videotéka félhomályából a csillogó Hollywoodba. Ezen mi is részt vettünk.

"Ki a f*sznak kell zeneszerző, aki pénzt kap azért, hogy egy rakás sz*rral pakolja tele a filmemet? Az enyém az egyik legnagyobb zenegyűjtemény Amerikában" - fejtette ki a bőrkabátos rendezőzseni, miért régi slágerekből rakja össze a filmjei zenéjét. A 45 éves Tarantino, aki 94-ben Aranypálmát kapott a Ponyvaregényért, a filmes képzéssel kapcsolatban elmondta: "Nulla pénzből, magadtól leforgatni a filmet amit mindig is akartál, na az igazi filmes iskola."

fotó: AFP

"Már nagyon korán megtanultam, hogy az lesz a karrierem, hogy egyesek utálni fognak, mások imádni." Az történt ugyanis, hogy a Kutyaszorítóban forgatása előtt Tarantino elvitt egy jelenetet a Sundance fesztivál által szervezett workshopra, ahol az első csoport rendező azt mondta, hogy így nem lehet filmet csinálni, második héten pedig megjelent Terry Gilliam, aki egyszerűen zseninek nevezte Quentint.

A beszélgetés azonban a moderátor miatt unalmasra, sematikusra sikerült. Mereven ragaszkodott az általa elképzelt forgatókönyvhöz, nem sok új dolgot hallhattunk azon kívül, amiket Tarantino már számtalan interjúban elmondott. Ráadásul ahányszor Tarantinót elragadta saját sztorijainak a lendülete, és elkezdett izgalmas vizekre kalandozni, a francia kritikus mindig visszatérítette a szokványos vágányra.

A rengeteg rajongót is soraiban tudó közönség azonban egyszerűen el volt ájulva a magabiztos, önmagát is imádó, felszabadult filmőrülttől, aki a legbutább kérdésbe is úgy bele tudta lovallni magát, hogy ömlöttek belőle a jó gondolatok. „Azért próbálok ki annyi műfajt – fejezte be – mert úgy gondolom, hogy az nem igazi rendező, aki nem csinált még akciójelenetet vagy autós üldözést. De persze úgy akarom, hogy minden műfajban én legyek a legjobb. Na jó, elég ha benne vagyok az első háromban.”