Tom Cruise többet használ Németországnak, mint tíz focivébé

2007.07.04. 12:08
A volt NDK-s viszonyokról készült filmjéért Oscarral jutalmazott Florian Henckel von Donnersmarck vette védelmébe Tom Cruise-t, miután német politikusok a vallása miatt támadták a hollywoodi színészt, aki a Hitler elleni merénylet kitervelőjét játssza Bryan Singer új filmjében.

"Tom Cruise többet használ Németország nemzetközi megítélésének, mint tíz focivébé" - jelentette ki a Reutersnek az idén Oscarral jutalmazott német rendező az amerikai színész védelmében. A Hitler elleni merényletet kitervelő Claus von Stauffenberg életéről szóló amerikai film főszereplőjének szcientológus vallása miatt ugyanis Németországban egyre többen szólaltak fel.

"Cruise a legsikeresebb hollywoodi sztárok egyike" - tette hozzá a Mások életét jegyző filmes, aki szerint a német történelemnek ezt a fejezetét az országon kívül alig ismerik, ezért inkább hálát kéne adni, hogy a színész ezt tűzte ki következő filmjének.

Kitiltották őket

A szcientológus Tom Cruise a Valkűr című filmben Stauffenberg szerepét szemelte ki magának a Bryan Singer rendezésében készülő filmben, aminek Tom Cruise társproducere is. Az ezredes egy aktatáskába rejtett bombával próbált végezni a Führerrel, de miután a merénylet meghiúsult, társaival együtt kivégezték.

Emiatt először az Stauffenberg fia, majd a Német Hadügyminisztérium támadta a filmet. A filmesek a lábukat sem tehetik be a minisztériumba, ha Stauffenberg grófot Tom Cruise alakítja, aki nyilvánosan vállalja, hogy a szcientológiai szekta tagja, nyilatkozta egy héttel korábban a hadügyminisztérium szóvivője. A Szcientológia Egyházat, aminek Cruise is tagja, Németország több tartományában veszélyes szektaként, illetve vallásnak álcázott üzleti vállalkozásként könyvelték el, és 1997 óta hivatalos megfigyelés alatt tartják.