Tóth Orsi Shooting Star lesz Berlinben

2008.12.09. 11:57
Mundruczó Kornél Delta című filmjének női főszereplője, Tóth Orsi képviseli Magyarországot 2009-ben a berlini nemzetközi filmfesztivál "Shooting Star" programjában, az európai filmes világ tíz legígéretesebb fiatal sztárjelöltje között mutatkozik be a februári seregszemlén, adta hírül kedden a Magyar Filmunió.

Az európai film ígéretes színésztehetségeit, vagyis a Shooting Starokat 12. alkalommal mutatja be február 7-és 9-e között a European Film Promotion (EFP) a Berlinalen. Tóth Orsit a Deltában nyújtott alakításáért válogatta be a belga, brit, macedón, portugál és spanyol filmes szakemberek alkotta nemzetközi zsűri a programba.

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója a rendezvénysorozat záróakkordjaként február 9-én este adja át a tíz ifjú tehetségnek a Studio Babelsberg Shooting Stars díját a berlini fesztiválpalota színpadán.

Az elmúlt években többek között Daniel Craig, Rachel Weisz, Daniel Brühl és Ludivine Sagnier pályafutásának is jelentős állomása volt a berlini filmes rendezvény. Magyarország 2002 óta vesz részt a berlini rendezvényen. Az elmúlt években Miklós Marcell, Oroszlán Szonja, Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella, Nagy Péter és legutóbb Nagy Zsolt kapott meghívást a berlini filmfesztiválra.

Tóth Orsi 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Elsőévesként tűnt fel Mundruczó Kornél Szép napok című filmjében, és már ezért az alakításáért a Magyar Filmszemle és több nemzetközi fesztivál is díjakkal jutalmazta. A 2005-ös Johanna című operafilm főszereplőjeként bemutatkozott Cannes-ban is, ahol idén májusban is nagy sikert aratott a Delta című film női főszerepében. A filmek mellett számos színházi előadásban látható itthon.