A Transformerek mindenkit lenyomtak

2007.07.09. 11:01
Ha a folytatásokat nem számoljuk, rekordot döntött az Államokban a Transformers, miután az első héten 152 millió dollár bevételt hozott. A robotok Magyarországon is jól startoltak: Shreket és Bruce Willist is maguk mögé utasították.

Az Autobotok és az Álcák földi összecsapását feldolgozó Transformers 67,6 millió dollárral nyitotta első hétvégéjét az Államokban, és a premier előtti vetítésekkel együtt összesen 152 milliót (27 milliárd forintot) hozott eddig. Ez azt jelenti, hogy Michael Bay legújabb rendezése érte el minden idők legmagasabb első heti nyereségét, persze csak ha a folytatásokat, mint a Pókember 3, vagy a Karib-tenger kalózai: A világ végén nem számoljuk. Ráadásul a 150 milliós gyártási költség máris megtérült az első hétvégén Amerikában.

A folytatásmentes filmek előző rekordere a 2002-es Pókember volt 151 millióval, ezt követte a Passió 144 millióval, utána a Harry Potter 129 millióval. Ha viszont nem csak a bevételt nézzük, a megemelkedett jegyárakat figyelmembe véve kiderül, hogy az első Pókemberre több néző volt kíváncsi, mint most a Transformersre. Az alakváltó robotok viszont már július 4-én is új rekordot állítottak fel, az amerikai függetlenség napján 29 millió dollár bevételt hoztak, az eddigi csúcstartó a Pókember 2 volt 22 millióval.

Itthon legyűrték Shreket

Az Államokon kívül eddig huszonkilenc országban mutatták be a filmet, ahol még 93 millió dolláros bevételt (16 milliárd forint) hoztak. Ebből a június 29-én indult premier előtti vetítésekkel együtt (június 29-től) Budapesten gyűlt össze 52 millió forint, a hivatalos bemutató (július 3.) utáni első hétvégén pedig 28 millió. Magyararországon eddig összesen 87 millió felett teljesített a Transformers, és csak az elmúlt hétvégén országosan 49 millió felett.

Ez magyar viszonylatban azt jelenti, hogy a Transformers huszonötezer nézővel a legnézettebb film volt az elmúlt hétvégén, a Shreket huszonháromezret, a Die Hard 4-et tizenkilencezren látták.

A gasztropatkány lemaradt

Az amerikai toplista többi versenyzője gyengén teljesített, a L'ecsó 29 millióval szerezte meg a második helyet, a Pixar-animációt a Die Hard negyedik része követi 17 millióval. A negyedik helyen debütált Robin Williams új vígjátéka, a License to Wed 10,4 millió dollárral, az ötödik helyre pedig a "Minden6ó" folytatása, az "Evan Almighty" került 8,1 millió dollárral.

A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó a nyolcadik helyre futott be, Michael Moore legújabb dokuja, a Sicko pedig eggyel maga mögé utasította a tizedik helyet elfoglaló Ocean's Thirteent. Koltai Lajos filmje, az Este a múlt héten a 10. helyen nyitott az észak-amerikai filmlistán, most pedig már csak a 12. helyre volt elég 2,3 millió dolláros bevétele.