Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Meg Ryant is lekaszálta Nimród horrorja

2007.04.23. 18:33
Vasárnapi felmérés szerint Antal Nimród első amerikai filmje a tengerentúlon debütáló filmek közül második lett, összesítettben pedig a negyedik helyen áll a hétvégi jegybevételi listán 7,6 millió dolláros bevételével.

Antal Nimród 19 millió dollárból forgatott horrorja a bemutató utáni első három napon 7,6 millió dollárt hozott 2 551 amerikai moziban, ezzel eddig a negyedik helyen áll, írja a Variety a horrorfilm indulásáról. Ez nem rossz eredmény, hisz a debütáló filmek közül csak az Anthony Hopkins főszereplésével készült Fracture előzte meg az Antal-filmet 11,2 millió dollárral.

Mozira lebontva viszont már szerényebb eredményt mutat a Vacancy: mozinkénti bevétele 2 979 dollár, míg a Hopkins-film 4 574 dollárt hozott. És akkor is szerény az eredmény, ha a stúdió várakozásához viszonyítjuk, hisz ahogy a rendező az Indexnek a bemutató előtt elmondta: "a Screen Gems stúdiónál 15 millió dolláros első hétvégével számolnak", bár hozzátette azt is, annyi a minimális elvárás, hogy visszahozza a befektetett pénzt.

A Variety meg a Hollywood Reporter is kiemeli, hogy nem futott teljes házzal a motelszobában ragadt házaspár horrorja. A Box Office Mojo indokot is szolgáltat erre: "a Vacancy azt a hibát követte el, hogy azt hitték, a színészek el tudják adni a filmet, pedig Kate Beckinsale és Luke Wilson soha nem vittek sikerre filmet önmagukban, ráadásul más-más műfajban voltak sikeresek eddig". A Daily Utah Chronicle pedig hangsúlyozza, hogy láthatóan van tehetsége a rendezőnek a feszültség teremtéshez, szépen fényképezett a film és jók benne a színészek, "már csak agyakat kellene megmozgatnia a nagyobb sikerhez".

A toplista még

A heti premierek közül így is csak a Fracture tudta megelőzni a Vacancyt. A Fracture sztorija is izgalmas: Hopkins megöli a feleségét, vagy nem. (Már a trélert is erre a bizonytalanságra hegyezték ki.) Második hete vezeti a jegybevételi listát a D.J. Caruso Disturbiája, ezen a héten 13,5 millióval végzett. A film főszereplője, húszéves Shia LaBeouf, az apja halála után édesanyjával (Carrie-Ann Moss) új házba költözik, és barátnőjével rendszeresen kukkolja a szomszédot, akiről kiderül, hogy sorozatgyilkos.

Egy hónap alatt elérte a 100 milliós bevételi határt Will Ferrelék műkorcsolyázóiról szóló komédiája, a Blades of Glory, ami ezen a héten éppen csak beelőzte Antal Nimródékat a 7,8 millió dolláros heti jegybevételével. Meglepetésnek tűnik, hogy csupán a nyolcadik helyen kezdett az Adrian Brody és Meg Ryan főszereplésével forgatott In the Land of Woman. És hatodik lett 5,8 millióval Bridget Jones gyártóinak, a Working Title-nak az akcióvígjátéka, a Hot Fuzz, ami egy londoni szuperzsaruról szól, akit áthelyeznek az unalmasnak tűnő Stanfordba.

Magyar viszonylatban

Antal Nimród első filmje, a Kontroll 180 millió forintba került, míg a főleg amerikai piacra készült Vacancy költségvetése 19 millió dollár, azaz 3,4 milliárd forint volt. A Kontrollt 22 kópián forgalmazták itthon, a Vacancyt 2 551-en az amerikai mozikban. De a számok a nézettségben is mutatják az aránybeli különbségeket: az utóbbi 18 év egyik legsikeresebben induló magyar premierje Rudolf Péter Üvegtigris 2-je volt, amire az első hétvégén 120 000-en váltottak jegyet országszerte, az S.O.S. Szerelmet Valentin-napon 70 000-en nézték meg, A miniszter félrelépre 68 000-en voltak kíváncsiak az első négy napon, a szintén első tíz helyezettben versenyző Kontrollt 30 000-en látták. A Vacancyre az átlag 6 dolláros mozijeggyel számolva 1,3 millióan vettek jegyet.

Az Amerikában született magyar rendező Kontroll című, itthon készült thrillerének sikere után öt évvel készítette el Kate Beckinsale-lel és Luke Wilsonnnal a Sony stúdiójában és a Los Angeles melletti sivatagban a Vacancyt. Jelenleg Antal Nimród Szabó István mellett az egyetlen neves magyar rendezőnk, aki itthon és tengerentúlon is forgatott műfaji filmet, nagyobb költségvetésű stúdiófilm forgatásában pedig az egyetlen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!