Natália
1 °C
7 °C

Schilling Árpád filmje a Velencei Filmfesztiválon

2004.09.01. 16:47
Szerda este fél nyolckor kezdődik a 61. mustra ünnepélyes megnyitója a Velencei Filmfesztivál nagytermében. A ceremóniát a versenyen kívül bemutatott Spielberg-film, a Terminál követi Tom Hanks főszereplésével. A Terminál egy menekültstátuszban rekedt férfi hányattatásait meséli el, aki kénytelen az életét egy repülőtéren élni. Más szemszögből, de szintén a menekült-sorssal foglalkozik a filmfesztivál egyetlen magyar résztvevője, Schilling Árpád Határontúl című rövidfilmje.
Sipos Gábor, a Határontúl producere elmondta: Schilling nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy a film indul a szakma egyik legrangosabb versenyén.

Bódvarákó

Schilling Árpád
"Süsü színházi munkái mellett ez az első olyan film, ahol önmaga lehetett, ahol a színházi sikereken túl a filmben is olyat alkothatott, amivel elégedett volt. Mindannyian nagyon örültünk a velencei meghívásnak. Nagyon nagy dolog ez, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez a film egyetlen fillér állami támogatás nélkül készült. Hárman fogtunk össze. A gyártó, a Laokoon Film és a Krétakör Színház mellett Árpád saját pénzét is beletette a produkcióba."

"Négy napig tartott a forgatás. A film a menekültek problémájáról, a menekült-létről szól, univerzális szinten. Még a Hazámhazám előadás próbái közben találtunk rá a Határontúl helyszínére, Bódvarákóra. A Krétakör kéthetes nyári 'alkotótáborát' tartottuk ezen a vidéken. Egyszerűen lenyűgöző volt a táj. Egy ház a semmi közepén, ez lett a film helyszíne, ide veszik be magukat a menekültek. Az ember tehet egy 360 fokos fordulatot maga körül és amerre a szem ellát, nincs más, csak a természet" - mesélte Sipos.

Velence

Az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogjamjának egyetlen magyar résztvevője a Corto Cortissimo (Rövid, nagyon rövid) -szekcióban mérkőzik meg a vetélytársakkal. A Corto Cortissimo-ban vetítik a 30 percnél rövidebb, 35 milliméterre forgatott nemzetközi kisfilmeket; a 22 perces Határontúl huszonöt másik rövidfilm mellett indul a versenyben. A Határontúl vetítése szeptember 10-én, este 6 órakor kezdődik, a vetítésre kiutazik Schilling Árpád és Sipos Gábor producer is.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió vezetője az Index kérdésére elmondta: minden évben több filmet küldenek a különböző fesztiválokra, hogy ott aztán résztvegyenek az előválogatáson. A 61. Velencei Filmfesztiválra több, az idei szemlén bemutatott rövidfilmet is kiküldtek az előválogató zsűrinek, köztük volt a Határontúl is.

Telefonon

Határontúl
"Idén Velencében teljesen lecserélődött a versenyigazgatóság; amellett, hogy Marco Müller személyében új igazgatója van a fesztiválnak, a válogatóbizottságok összetétele is megváltozott. Ezért aztán egyfajta "tesztév"-nek is felfogható az idei mustra. Nagy a tét. A Velencei Filmfesztivál rövidfilmes versenyének első helyezettje automatikusan bekerül az Európa filmdíj nevezettjei közé."

"A magyar rövidfilm nevezéséről az utolsó pillanatban, augusztus elején jött meg a hír Velencéből - emlékezett Vezér Éva. - Először minket értesített a fesztivál válogatóbizottsága, mi pedig azonnal hívtuk Schilling Árpádot és a gyártó céget, a Laokoon Filmet. Nagyon nagy volt az öröm. Mindannyian drukkolunk a Határontúlnak."

A 61. Velencei Filmfesztivál eredményhirdetésére szeptember 11-én, nem sokkal éjfél előtt kerül sor.

Sztárok, várva-várt bemutatók
Az idei mustrára nagy számban érkeztek hollywoodi produkciók, Spielberg Terminálja mellett ilyen a Nicole Kidman és Lauren Bacall főszereplésével készült Birth (Születés), vagy a Head In the Clouds (Fejjel a felhők között) Charlize Theronnal és Penelope Cruzzal. A brit rendezőnő, Antonia Bird Hamburg Cell (A hamburgi sejt) címmel a szeptember 11-ei gépeltérítők életéről készített játékfilmet, míg Wim Wenders a Land of the Plenty (A bőség földje) című filmmel emlékezik a 2001-es terrortámadásokra. Todd Solondz és François Ozon is új filmmel jelentkezett, előbbi egy tizenkétéves kislány történetét meséli el, aki teherbe akar esni (Palindromes), Ozon 5x2-je pedig egy szerelmespár életének öt pillanatát mutatja be. Nagy várakozás előzi meg Mike Leigh Vera Drake-jét is, mindhárom alkotás részt vesz a versenyprogramban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?