Letartóztatás a Da Vinci-kód forgatásán

2005.10.02. 08:47
Teljes erővel folyik Dan Brown bestsellerének megfilmesítése. A stáb ezekben a napokban Skóciában, eredeti helyszínen forgat, de a munkát egy rajongó zavarta meg. A férfi csak autogramot akart, és még a filmesek által felállított fapalánkon is átküzdötte magát, hogy Tom Hanks közelébe kerülhessen.

A Guardian híre szerint egy harminckilenc éves férfi miatt kellett a rendőrséget riasztani az Edinburgh-től 10 kilométerre délre fekvő kápolnába, a Rosslyn Chapelbe. Mint azt már megírtuk, az Oscar-díjas Ron Howard és stábja - köztük Tom Hanks és Audrey Tautou - a hét elején települtek át Skóciába, hogy a Louvre után itt is eredeti helyszínen forgathassák Dan Brown bestsellerének moziváltozatát.

A férfi azért verekedte át magát a filmesek által a kápolna köré felállított fapalánkon, hogy autogramot kaphasson Tom Hankstől. A skót rendőrség végül rendzavarás vádjával tartóztatta le.

#alt#
Rosslyn Chapel

A tizenötödik században épült templom látogatói megsokszorozódtak, amióta Brown könyvében fontos szerepet kapott. A könyvet a katolikus egyház és számos történész is komolytalannak tartja és a filmváltozatot sem üdvözölték.

Néhányan Rosslyn Chapel elöljárói közül az esetleges károkra hivatkozva ellenezték az egy hétig tartó forgatást, de az 57 ezer font (csaknem 21 millió forint) végül őket is meggyőzte. A BBC szerint ennél egyébként jóval többet, 100 000 fontot (36,7 millió forintot) kaptak. A gyártó Rose Line Productions szóvivője magasztalta a skót kápolna "pazar, fenséges" voltát, és kijelentette, hogy a helyszín nagyban hozzájárul majd Howard filmjének sikeréhez.

Howard stábja a Louvre után a Westminster Abbey-ben is szeretett volna forgatni, de nem kaptak rá engedélyt, így ehelyett néhány hete a Lincoln katedrálisban vették fel ezeket a jeleneteket. A produkció itt 180 000 fontot (66 millió forintot) fizetett a néhány napos forgatásért. A költségvetés egyébként is hatalmas: a Da Vinci-kód filmváltozata 93,5 millió dollárból, azaz 19,5 milliárd forintból készül.

Dan Brown könyvéből 20 millió példány fogyott az egész világon, a film bemutatója 2006. május 19-én lesz. Hollywoodi előrejelzések szerint könnyen lehet, hogy A Da Vinci-kód lesz a jövő év legnagyobb kasszasikere.