Nem kell próba, ha kívánsz valakit

2007.09.04. 19:37
A producer, Kálomista Gábor jóslása szerint a Zuhanórepülés pályázik "az év legnézettebb filmje címre, 300 ezer nézővel". A szeptember 13-án mozikba kerülő magyar akciófilm, a Zuhanórepülés sajtóvetítése után beszélgettünk az alkotókkal szexről és akcióról. De tényleg.
Nagy Zsolt

A Zuhanórepülés forgatókönyve egy megtörtént esetet dolgoz fel: Nagy Viktor teológia-filozófia szakos egyetemista volt, amikor bekerült a partyéletbe, drogozni kezdett, majd drogdílerré vált. Ezután börtönbe került, és miután leülte a büntetését, mozgássérültté vált, azóta ír. "18-asra volt írva eredetileg, de a forgalmazó miatt 16-os lett" - árulja el Novák Erik a Nyóckert producerként jegyző rendező. De így is sok benne az agresszió és a szex. "Ezek nem öncélúak, mindig benne tartanak egy szituációban" - mondta a playmate-ek szokásos érveit, mi pedig megkerestük a színészeket.

Vagy van izzás, vagy nincs

"Nem nehéz játszani, mert jönnek egymás után a jelenetek. Megpróbáltam úgy gondolkodni, ahogy a főszereplő. Ez a figura megvan bennem, és mint színész, az éjszakában élek" - kezdte Nagy Zsolt, a film főszereplője, akit régóta ismerhetünk a Krérakör társulatából, és a vászonról is: az Állítsátok meg Terézanyuban, a Szezonban és a Kontrollban is játszott már nagyobb szerepet, kisebbeket a Csak szex és más semmiben vagy a Szabadság, szerelemben. A Zuhanórepülésben ő a börtönből kiszabadult drogdíler, aki rengeteget verekszik és több nővel is szexel.

"Sok eredeti figura van a filmben, olyan volt, mintha benne élnék" - tette hozzá. Ezeket a karaktereket egyébként a forgatókönyvet jegyző Nagy Viktor korábbi ismeretségeiből hozta, amitől az alkotók szerint igazán hiteles a film. Nagy Zsoltot verő Pidus például most került vissza hat évre a börtönbe, míg az Igor jobb kezét alakító férfi is ismert az éjszakai életből, sorolták.

"Baranyai Verával nem kellett külön próbálnunk a jeleneteiknet, csak lejártuk felvétel előtt a kameramozgással. Két ember között vagy van izzás vagy nincs. Az látszik, ha kívánsz valakit. Nincs mit próbálni azon, hogy levetkőztetsz egy nőt" - magyarázott még Zsolt forgatási titkokat. Sokat improvizáltak, köszönhetően annak, hogy HD-re forgattak, így kevésbé kellett figyelni a nyersanyagra.

Az első valamirevaló akciófilm

Puff, klikk!

"Az első valamire való akciófilm" - mondja Vecsernyés János, operatőr, aki az idei filmszemlén Emelet című filmjével rendezőként bemutatkozott, és akivel most egyetértünk abban, hogy az Európa expresszt ne számoljuk ide. "Operatőrileg lemásolhatóak a klisék, igazából az apparátus (kaszkadőrök, pirotechnika) működése az igazán fontos. Rengeteg snittet kell csinálni, és utána minden a vágón múlik."

A garázsjelenetet, amin mi is kint voltunk, nagyon sokat tervezték, mert ezt nem lehetett elszúrni. "Nehéz elfogadtatni a gyártásvezetővel és a producerrel, hogy szükség van egy ilyen jelenethez négynapos forgatásra" - mondta Vecsernyés. Az Asia Centerben forgatott jelenetben egy napig csak összepróbálták a mozgásokat a kamerákkal, és csak másnap kezdték el felvenni. A helikopterről felvett drogvásárlásról mondta az operatőr, hogy nekik nem volt pénzük olyan felvételt készíteni, mint a Hannibál befejező jelenetében.

Egy szájbalövés története

Thörköly Levente

A Zuhanórepülésben a kaposvári színházból kevésbé, az Okoskártyások-reklámból inkább ismert Törköly Levente alakítja az orosz maffiózót, Igort, akit a végén Nagy Zsolt könyörtelenül szájba lő. "Be voltam szarva a jelenettől - mesélte -. Rá kellett harapnom a pisztolyra, ami visszafelé, de óriási hanggal elsült. Hajnali négykor vettük a jelenetet. Balesetek mindig vannak, még ha rendesen elő is készítik, féltem, de megcsináltuk."

"A nagy szláv lelkem miatt választottak erre a szerepre, mivel félig szerb vagyok, és az akcentus is jól megy. A karaktert ezért nem kellett felépítenem, hanem örököltem apámtól. A külsőm is hozzájárul, mert nem vagyok egy svéd fogorvos" - mutatja be karakteréhez kötődését. A rendezővel azon vitatkoztak sokat, hogy mennyire kell az akcentust erőltetni, mert sokszor többet kért Novák, de a színész szerint nem kellett. Hogy hogy zárták le? "Én jobban tudom" - mondta neki Törköly.

Nem zavart, hogy vetkőznöm kellett

Baranyai Vera alul

A tíznapos forgatás alatt végig Nagy Zsolttal forgatott a sajtótájékoztatóra ausztriai forgatásról érkező Baranyai Vera, akinek több szexjelenete is volt: "Engem nem zavart, hogy le kell vetkőznöm. Forgatás után mindig visszanéztük a jeleneteket, hogy jók lettek-e, de végig biztonságban éreztem magam." Mit jelent a biztonság ebben az esetben? "Fontos, hogy a rendező ne akarja öncélúan felhasználni a jelenetet, ne változtassák meg az utómunka során másmilyenre."

"Először egy hozzám hasonló fiatalról akartunk filmet forgatni, még Goda Krisztával ötleteltünk" - árulja el a forgatókönyvíró Nagy Viktor. "Hiteles lett a környezet, az emberek, felismerhetőek a karakterek, bár sokszor össze vannak gyúrva, mint minden életrajzi filmben" - sorolta. Ezek nagy része megtörtént veled? "Életemben nem vettem részt lövöldözésben, de bonyolultabb lett volna visszaküldeni a főhőst Spanyolországba, hogy leugorjon egy háztetőről, ahogy velem történt. És épp attól lett volna nyálas, ha csak magamról írom a sztorit, és a börtönben verseket kezd el írni a filmbeli Theo."

Huszonöt kópiával kezdik el vetíteni a filmet szeptember 13-tól, szeptember 8-án addig is a West Balkánban bungee junpingozhat Nagy Zsolttal és a az elsőfilmes rendező Novák Erikkel.

Kálomistáék és a letöltés

Valóban kamu volt a múlt heti hír, ahogy már akkor is írtuk, miszerint valakik feltettek részleteket a filmből a netre: a gyártók helyezték el a filmet torrentoldalakon. Kálomista Gábor producer viszont tovább is a kalózkodás elleni küzdésről beszélt nekünk: „Nem bosszút szeretnénk állni, hanem vissza akarjuk szorítani az illegális letöltéseket és másolásokat". A filmet ők maguk töltik fel az ismertebb helyekre, de egy speciális vírussal látják el, ami hazavágja a merevlemezt, mondta a producer. „Innentől mindenkinek a saját felelőssége, megkockáztatja-e." A Webisztán kommentezői ezt a hírt is kacsának tartják, olcsó fenyegetőzésnek. Szerintünk meg reklám.