Térden lőnek, kétszer hasba, ezt hozta a Mikulás!

2006.12.07. 11:08
Az Asia Center mélygarázsának -2. szintjére érkezünk le a lifttel: a teljesen üres parkolóban először két dzsipet pillantunk meg, majd egy fagyoskodó stábot. Itt még nem számítunk rá, hogy tűzharcba keveredünk, és a fotóskollégánkat meglövik. A Nyóckerrel befutott Novák Erik készít hirtelen ötlettől vezérelve romantikus gengszterfilmet Nagy Zsolt főszereplésével. Háborús tudósítás a Zuhanórepülés forgatásáról.

"A filmben összesen négy akciójelenet van, de ez a csúcsjelenet: arabok, magyarok és oroszok nagy értékű kokain üzlete utáni leszámolás játszódik itt a parkolóban" - tudjuk meg a film rendezőjétől, Novák Eriktől, aki hihetetlen nyugalommal figyeli az előkészületeket.


Klikk a képre!

A magyar filmgyártásban ritka, hogy januárban megszületik egy film ötlete, és decemberre le is forgatják, de itt ez történt. "Nem szeretek pöcsölni" - mondta Novák Erik. A Magyar Mozgókép Közalapítvány eddig nem támogatta a filmet (ezügyben jelenleg is folynak a tárgyalások), így Novák felkereste Kálomista Gábor producert, aki az Apám beájulna és az Idegölő mellett a Csak szex és más semmit jegyezte. Kálomista lett a Zuhanórepülés producere, tájékoztatása szerint a film költségvetése 220 millió forint. A forgatást Vecsernyés János, operatőr tartja a kezében. A Zuhanórepülés akciójelenetét már korábban kitalálták a szakértővel és a rendezővel közösen: két kamerával veszik fel a jelenetet, az autóban Marosi Gábor préselődik az egyik kamerával.

Korrupt politikus

"Én egy átfagyott hülye vagyok" - mondja a hatalmas télikabátban didergő Erdélyi Zsolt (Superman), aki saját értelmezése szerint "kampányra gyűjtő korrupt politikust" alakít, aki kábítószerrel kereskedik. Négy napot dolgozik a mélygarázsban, az utolsó napján megölik. "Engem simán kivégeznek négy lövéssel, mert nem támogatok valami alaptíványt. Nagyon hálás szerep, mert lehet haldokolni és észt osztani. A nagy napomon térden lőnek, és kétszer hasba. Tulajdonképpen ezt hozta nekem a Mikulás."

"A testőreim halálosan komolyan veszik a munkájukat. Látszik rajtuk, hogy nem most találják ki, mit kellene csinálni" - állapítja meg Superman, amikor az egyik testőr rezignáltan a következő megállapítást teszi: "Stabil lőállásban voltam, simán leszedhettem volna őket." A filmben szereplő testőrök valójában különlegesen képzettek, ezért a jelenetben úgy tüntetik el hatalmas testeik között Erdélyit, mintha ott se lenne.

Az élet írta?

A Zuhanórepülés forgatókönyve egy megtörtént esetet dolgoz fel: Nagy Viktor teológia-filozófia szakos egyetemista volt, amikor bekerült a partyéletbe, drogozni kezdett, majd drogdílerré vált. Ezután börtönbe került, és miután leülte a büntetését, mozgássérültté vált, azóta ír. Novák és Nagy Viktor együtt dolgoztak a Nyócker forgatókönyvén is.


A Zuhanórepülésben a börtönből kiszabadult drogdílert Nagy Zsolt alakítja, aki a nyáron szintén egy rosszfiú bőrébe bújt az Overnightban: "Ez a szerepem is zöldpárti, de máshogy, mert itt kábítószerrel kereskedem. Egyébként ez sem rosszfiú, csak a társadalom szemében. Pedig csak élni akar, dugni és szeretni. Sorsszerűen leéli az életét, míg a film végén orosz rulettezni nem kezd".

Superman műanyagkéssel védi az életét

Közben a színészek beállnak a jelenetbe: Nagy Zsolt és Erdélyi Zsolt egymással szemben állnak, utóbbinak öt fős testőrsége van, akik igazi profik. A jelenlegi magyar film egyedülállóan legjobb és legkeresettebb tahója Szabó Simon, aki melegítőben és kapucnis pulóverben várja a jelenetét, miközben egy negyven centis csőfogóval hadonászik: "Én vagyok a főszereplő tahó barátja, lakótelepi heroinista, aki visszafogadja őt a bizniszbe."

A motorosok kétszer-háromszor elsuhannak, de nem érződik a gyilkolás és a pusztítás szándéka. A kaszkadőrök főnöke, Kivés György ezért az adó-vevőjébe ordít: "Tessék rendes tempóban jönni, mint az életben!" Ezután úgy jönnek, majd megjelenik a két dzsip, amiből fegyveresek ugranak ki, és elmenekítik az arabokat. Csapó után Erdélyi Zsolt kis műanyagkést vesz elő, miközben a lelőtt testőrei éppen a földről tápászkodnak fel, úgy látszik fontos az önvédelem.

Bumm a fejbe!

"-Lövöldözni fognak?"
"-Aha."
"-Az előbb egy lány osztogatott füldugót, kérhetünk mi is?"
"-Akkor kellett volna jobban figyelni."

"Senki ne lőjön! Nincs lövés a próbán!" - halljuk, és megnyugszunk, hogy van időnk kis műanyag füldugaszt szerezni. Mindenki a fülét piszkálja, van benne valami mosolyogtatóan taszító. Három-négy próba után felveszik az anyagot, őrjítő lövöldözés kezdődik, azon sem csodálkoznánk, ha egyszer csak összecsuklanánk egy lövéstől, így azon sem lepődünk meg, amikor a fotóskollégánk az egyik felvétel közben a fejéhez kap. Eltalálta egy töltényhüvely.

Nagy Zsolt feldúltan siet oda a kaszkadőrökhöz: "Szóljatok, ha változtattok a terveken, mert én most szembe futottam a motorral, ami eddig a külső sávban haladt." Szóltak.


Klikk!

Az addig nem túl meggyőző próbák élesben felgyorsulnak, a lövöldözések hangjától és látványától hirtelen minden hihetővé válik. Milyen filmre számíthatnak a nézők - kérdezzük a rendezőt, aki mindenidők egyik legtágabb műfaji kategóriájával talál meg minket: "A kortárs budapesti éjszakában játszódó szerelmi-gengszter-akció-dráma".

"A Vecsernyés János nagyon komolyan aládolgozik Novák Eriknek, aki öntudatlan hág át minden olyan szabályt, amit az iskolában tanult" - mutatja be Erdélyi a forgatás munkamódszerét, ami szerinte egy nagyon jó filmet eredményez majd: "Ez egy kurvára szívvel elkészített film." A negyven napos forgatásnak lesz vége, még nem tudják az alkotók, mikor kerülhet mozikba.