Már Spielberget is támadják a Cápamese miatt

2004.09.17. 12:01
Az olasz-amerikaiak azt kifogásolják, hogy a mesében szereplő maffiózó cápák tipikus olasz tulajdonságokkal bírnak, pontosabban: az olaszokkal kapcsolatos közkeletű negatív sztereotípiákat testesítik meg - adta hírül a UIP-DUNA.

Korábban Robert de Nirót támadták, amiért jellegzetes hangját kölcsönzi a maffiózó cápák keresztapjának, Don Linónak, most pedig a filmet gyártó DreamWorks stúdió egyik tulajdonosát, Steven Spielberget vették célba.

"Képmutató magatartás, ha egy olyan ember támogatja ezt a filmet, aki mindig látványosan síkra száll az etnikai sztereotípiák és a hátrányos megkülönböztetés ellen" - fogalmaz az egyik olasz-amerikai szervezet nyilatkozata, arra utalva, hogy a zsidó származású Spielberg évek óta időt és fáradságot nem kímélve küzd az előítéletek ellen.

A támadás hatására a DreamWorks hivatalos nyilatkozatban vette védelmébe a Cápamesét, mondván: ugyanúgy a popkultúra közkeletű toposzait parodizálja, mint a Shrek és folytatása, tehát nem kell véresen komolyan venni. Azt is hozzátették mentegetőzésképpen, hogy a maffiózó cápák jó része a cselekmény során pozitív megvilágításba kerül, tehát a víz alatti animált gyilkosok társasága végtére is nem vet rossz fényt az olasz-amerikaiakra.

A Cápamesét a magyar nézők október 28-ától láthatják a mozikban.