A Szezon és a Kontroll Cottbus-ban

2004.10.29. 14:29
A kelet-európai filmek nagyszabású nemzetközi szemléje november 2-án veszi kezdetét a németországi kisvárosban - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió. Az idei év fesztiválkedvencei közül, a Locarno-ban debütált Szezont és a Cannes-ból hódító útra indult Kontrollt hívták meg a cottbus-i versenybe. Mátyássy Áron Nyári délután című kisfilmje a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást. Versenyen kívül mutatják be Fazekas Péter Mindjárt meghalok című kétperces alkotását, mely nemrég tért haza az Antalya-i rövidfilm szemléről.

A Szezon mellett, a "25-ök Európája" jegyében szervezett különprogramon is jelen lesz egy alkotásával Török Ferenc. 10 fiatal neves európai rendező készített egy-egy filmet az ARTE felkérésére olyan emlékművekről, melyekben a múlt és a jövő találkozása érhető tetten. Magyarországról Török Ferencet kérték fel, aki a gellérthegyi Szabadságszoborról készített filmet A szabadság szobra címmel.

Tarr Béla rövidfilmjét, a Prológust a Visions of Europe című szkeccsfilm részeként a fesztivál kiemelt eseményeként mutatják be a különprogramon. Sas Tamás Apám beájulna című moziját a nemzeti közönségsikereket felvonultató programba hívták meg.