Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Vajda Béla animációs filmrendező

2011.09.14. 14:36

Meghalt Vajda Béla animációs filmrendező; a 76 esztendős, Balázs Béla-díjas érdemes művész szerdán, súlyos betegség következtében hunyt el - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Filmművészek Szövetsége.

"Vajda Béla életművében az animációs és a dokumentumfilm speciális lehetőségei találtak egymásra, s teljesedtek ki. Finom, ámde élesen groteszk humorával az emberi élet és társadalom jelenségeit, visszásságait tárta fel sajátos összefüggésekben, felelős személyességgel. Sokoldalú műveltségével, szakmai intelligenciájával Vajda Béla azon polihisztor alkotók egyike volt, akik a magyar rajzfilmművészet karakteres arculatát kialakították, és elismerten magas minőségét garantálták.

Művei trendek és technológiák változásainak dacára is érvényesek és élvezetesek maradnak, így alkotói szelleme mindaddig hatni fog, míg művei vetíthetőek lesznek" - méltatta közleményében a művészt a Magyar Filmművészek Szövetsége.

Vajda Béla 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban rendezte animációs filmjeit. Ott készült Moto Perpetuo című rövid animációs filmje is, amely 1981-ben Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon. Az utóbbi években a Magyar Rajzfilm Kft. rendezőjeként alkotott. 
Vajda Bélát a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport