Brando nem akarta eljátszani a Keresztapát

2005.02.07. 10:36

Marlon Brando
Brando a Keresztapában, 1972

A legendás színész annak idején többször is visszautasította Don Corleone szerepét a Keresztapából. A CNN a Vanity Fair legújabb számára hivatkozva beszámol arról, hogy Brando kijelentette asszisztensének: "Az egész a Maffiáról szól. Nem fogom a Maffiát dicsőíteni."

A regényíró Budd Schulberg, Brando régi barátja a cikkben elmeséli, hogy asszisztense, Alice Marchak hosszasan könyörgött a színésznek, hogy olvassa el a könyvet. Schulberg, aki forgatókönyveket is írt (ő írta az 1954-es Rakpartont is, ami meghozta Brando első Oscarját), felidézi, ahogy Brando annyira fedühödött, hogy hozzávágta Marchakhoz a Keresztapa példányát: "megmondtam, ez az utolsó szavam: nem dícsőítem a Maffiát!"

Végül mégis beadta a derekát: egy nap szemceruzával bajuszt rajzolt magának és megkérdezte az asszisztenst: "Na, hogy festek?" Attól kezdve minden nap más típusú rajzolt bajusszal jelent meg. Don Corleone szerepe újabb csúcsra vitte Brando karrierjét: 1973-ban újabb Oscar-díjat nyert, bár ezt a díjat nem fogadta el.