Brit filmdíj Csányi Sándornak a Kontrollért

MTI
2005.03.03. 17:01

Csányi Sándor kapta a legjobb filmszínésznek járó díjat az angliai Fringe Reporttól a Kontroll című filmben nyújtott alakításáért, közölte a Café Film csütörtökön az MTI-vel. A harmadik alkalommal átadott díjat, amelyet a zsűri több művészeti kategóriából szemezgetve évente a legjobbaknak ítél oda, magyar művész még nem nyerte el, olvasható a közleményben. Az Angliában igen rangos elismerést egy, az edinburgh-i fesztivál szervezésében aktív szerepet játszó, kritikusokból és kulturális szervezőkből álló társaság ítéli oda. A mértékadó kulturális ajánlókat és kritikákat a társaság Fringe Report néven az interneten közli.

Csányi Sándor A szerkesztők értékelése szerint a Kontroll közbülső világot teremt a valóság és a szimbólumok között, amely Kafka és Fritz Lang hangulatát idézi. "Egyszerre európai film noir és lázadó komédia - egy igazi mestermű" - fogalmazott a közlemény szerint John Park, a Fringe Report szerkesztője, hozzátéve: a jellemábrázolások nagyon erősek, és "nem lehet megállni, hogy az ember ne folyton a Bulcsút játszó Csányi Sándort nézze, aki végig felhívja magára a figyelmet." A zsűri szerint Csányi figyelemre méltó finomsággal eleveníti fel Bulcsú belső utazását és megdöbbentő karizmája szinte átüti a vásznat. "Pazar alakítás egy jelentős színésztől" - közölte John Park.

Csányi Sándornak, aki a múlt hónapban zajlott 36. Magyar Filmszemlén a legjobb férfi epizód alakítás díját nyerte el, a Londoni Magyar Kulturális Központban február 23-án adták át a nagy-britanniai elismerést. A hagyomány szerint minden díjazott a zsűri figyelmébe ajánlhat művészi produkciókat, így ezentúl Csányi Sándor is részt vesz az évente kétszer megtartott találkozón, hogy felhívja a testület figyelmét magyar alkotásokra: filmekre vagy Angliában is látható színházi és táncelőadásokra.