Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világszerte fesztiválra hívják a magyar rövidfilmeket

2005.08.08. 11:48
Hans Christian Andersen szülővárosában, a dániai Odense-ben augusztus 11-16. között ünnepli 20. születésnapját a rövidfilm fesztivál. A Dán Filmintézet által rendezett Odense-i Filmfesztiválon öt programban közel 200 kisfilmet mutatnak be. Az idei versenyprogramba három magyar film is meghívást nyert - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió. Cakó Ferenc világot járt Randevú című animációja, Kemyényffy Tamás Szerencsés ember című balladai hangvételű rövidfilmje, valamint a Cserháti Gabriella és Fabien Lartigue rendezte Tom Tamás című kisfilm kel versenyre. Az utóbbi éppen Andersen Borsószem királykisasszonyának szabad átirata, melynek világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt júliusban.

Augusztus 11-én veszi kezdetét Szöulban az ázsiai animáció nagyszabású rendezvénye, a SICAF (Seoul International Cartoon & Animation Festival). A földkerekség animációs filmgyártásának legújabb áramlatait bemutató fesztiválra Csáki László Darazsak, ludak, körtefa című ötpercesét hívták meg. Az amerikai szesztilalom idején játszódó történet Oberhausenben elnyerte a Hamburgi Rövidfilm Ügynökség díját.

A hónap végén kezdődő Sao Paolo-i rövidfilmszemlére Kenyeres Bálint Before Dawn című filmje kapott meghívást. A tekintélyes latin-amerikai fesztiválon válogatást mutatnak be az év jelentős külföldi rövidfilmjeiből, a fesztivál tavaly több mint 25000 nézőt vonzott.