Lengyel díjeső a Sorstalanságnak

2005.11.03. 10:46

Koltai Lajos Sorstalanság című moziját a júniusi lagówi fődíj után újabb lengyel sikerek koronázták - tájékoztatta az Indexet Papp Csaba, a Magyar Filmunió munkatársa.

Nagy Marcell

A magyar mozikban nagy sikerrel szerepelt film díjakkal szegélyezett nemzetközi fesztiválkörútjának legutóbbi állomása Varsó volt. A zsidó témájú filmeknek szentelt fesztivál 80 versenyfilmje között kelt versenyre és a fesztivál négy legfontosabb díját nyert el. Az alkotások Dániától Szenegálig a világ minden tájáról érkeztek Varsóba. A John Daly elnökölte nemzetközi zsűri a fesztivál nagydíja mellett, Kertész Imrét a legjobb forgatókönyvért járó, Nagy Marcellt a legjobb színészt illető és Pados Gyulát a legjobb operatőr Dávid Kamera díjával tüntette ki. A Sorstalanság varsói bemutatóját, melyre a rendező Koltai Lajos jelenlétében került sor, nagy figyelem fogadta, az óriási érdeklődésre való tekintettel pótvetítést is tartottak. Remélhetőleg a lengyel fesztiváldíjaknak köszönhetően a lengyel mozik közönsége is láthatja mielőbb a filmet. A varsói filmfesztivál életműdíját idén Woody Allen kapta, akinek munkáiból retrospektív válogatást mutattak be.

Koltai Lajos első filmje a berlini világpremier óta számos nemzetközi filmfesztivál programjába kapott meghívást, Palicson közönségdíjat nyert Koppenhágában és Bitolában, pedig Pados Gyulát tüntették ki operatőri munkájáért. A Sorstalanság fesztiválkörútjának következő állomásai a Sevillai Filmfesztivál, a Los Angeles-i AFI és a Hollywood Filmfesztivál.