Bibliai filmek dvd-n az ünnepekre

2005.11.14. 18:16

November 22-től lesz kapható itthon dvd-n két régóta várt klasszikus, bibliai témájú alkotás - jelentette az IC Press. Az egyik, a Tízparancsolat című film extra kiadásban jelenik majd meg. A legendás rendező, Cecil B. DeMille utolsó filmjében, Charlton Heston kelti életre Mózes karakterét, aki hosszú, kínkeserves megpróbáltatások árán vezeti ki népét Egyiptomból. A hatalmas statisztériával forgatott, közel négyórás film története a bibliai hős életének minden mozzanatát érinti és káprázatos látványvilágú képekben mutatja be például a Vörös-tenger szétválasztását vagy a lángoló csipkebokor legendáját. A filmen kívül a kétlemezes kiadáson látható lesz egy hatrészes dokumentumfilm a forgatásról, korabeli híradórészlet a Tízparancsolat New York-i premierjéről és egy eddig nem látott, korabeli werkfilm is a nagyszabású produkció felvételeinek rögzítéséről.


Charlton Heston mint Mózes

A másik dvd-n megjelenő filmben, A világ legszebb történetében Jézus életét követhetjük nyomon a betlehemi jászoltól a hegyibeszéden át a feltámadásáig. A monumentális filmeposzban olyan hollywoodi színészlegendák alakítják a főszerepeket, mint például Charlton Heston, Telly Savalas, John Wayne, Martin Landau, Sidney Poitier, Angela Lansbury, és Alec Guinness. Jézus szerepét Max von Sydow játssza. Ehhez a filmhez több híres történet is kötődik: például Telly Savalas, akit később Kojak felügyelőként is ismert meg a világ, itt Poncius Pilátus szerepe kedvéért borotválta kopaszra a fejét, és annyira megtetszett így magának, hogy nem is növesztette meg többé a haját.

A másik nevezetes eset a rendezőhöz köthető. George Stevens, aki korábban nagyszabású háborús filmeket vezényelt le, ennek a filmnek a forgatásakor sem engedett hatalmas statiszta igényéből. Annak ellenére, hogy Hollywood összes statisztája ott zsúfolódott már a forgatáson, a rendező még mindig elégedetlen volt. A hiányzó emberek pótlása céljából becserkészte az egyik nagy létszámú navajo indián főnököt, hogy törzsének férfitagjaival szegődjön el a filmhez, római légiósnak. Az üzlet megköttetett és mintegy 550 navajo indult útnak a helyi rezervátumból a stúdióba. A munkát az akasztotta meg néha, hogy az indiánoknak rendszeresen törzsi gyűlésekre kellett menniük, ami miatt ide-oda vonultak lakhelyük és a forgatási helyszínek között. A mintegy háromórás produkció végül minden nehezség ellenére elkészült és az egyik legsikeresebb bibliai filmadaptáció lett. A világ legszebb története Magyarországon november 22-én jelenik meg először dvd-n.