Nemzetiségi Filmszemle Budapesten

Index
2005.11.16. 16:30

A Magyar Televízió Rt. Regionális és Kisebbségi Szerkesztősége 2005. november 17-én rendezi meg az IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemlét a fővárosban, a Művész Mozi Chaplin és Bunuel termében - tájékoztatta az MTV munkatársa az Indexet.

Az idei mustrára a 2004. január 1-je után készült alkotásokkal 2005. szeptember 1-jei beküldési határidővel dokumentum-, ismeretterjesztő-, kísérleti-, valamint dokumentum-játékfilm kategóriában nemzetiségi tematikájú filmes alkotásaikkal pályázhattak a közszolgálati televíziók nemzetiségi szerkesztőségei, a kereskedelmi televíziók, a helyi és városi televíziók, a független filmes alkotók vagy műhelyek. A beérkezett alkotásokat háromtagú szakmai zsűri értékelte: Győrffy Miklós szociológus, újságíró, Kiss Róbert operatőr-rendező, és Debre Krisztina újságíró. A nevezett filmekből a mindenkori filmszakmai követelményekhez igazodva 18 versenyfilmet választottak ki, amelyeket 2005. november 17-én 12.30 órától vetítik a budapesti Művész Mozi Chaplin termében.

A nemzetiségi filmszemlét ettől az évtől, 2005-től kezdődően kétévente, novemberben, Budapesten rendezik meg, mindig különös tekintettel egy-egy hazai "házigazda" nemzetiség bemutatására. A mindenkori házigazdák kultúrájának ismertetése a többi nemzetiséghez viszonyítva hangsúlyosabban lesz jelen a nemzetiségi filmszemléken. A soros házigazdaságot a díjkiosztó gálán sorsolással döntik el. A IV. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle házigazdái a magyarországi romák. A roma tematikájú filmek közül 11 alkotást nézhetnek meg az érdeklődők szintén 12.30 órától a budapesti Művész Mozi Bunuel termében. A vetítések utáni díjkiosztó gála - ahol eldől a 2007-es V. Magyarországi Nemzetiségi Filmszemle házigazda nemzetiségének kiléte is - 20.30-kor lesz a Művész Mozi Chaplin termében. A filmszemle vetítéseire a belépés díjtalan.