Árverezik Hollywoodot

MTI
2005.11.30. 16:18
Egy amerikai gyűjtő internetes árverésre bocsátotta a Hollywood felirat óriási betűit, s a vasárnap 1 centért indult licit keddre elérte a 82 ezer dollárt, de az eladó legalább 200 ezer dolláros bevételre számít.

Az óriásbetűket 1923-ban állították fel Los Angeles filmnegyede fölött a hegyoldalon és 1978-ban, miután a régi betűk tönkrementek, azonos nagyságú újakkal cserélték fel. A licitre a kiselejtezett eredeti betűk kerültek.

Dan Bliss, a gyűjtő 2003-ban vásárolta meg a betűket, pontosabban azt, ami belőlük megmaradt - az előző tulajdonos ugyanis egyes betűket feldarabolt és a darabkákat egyenként 5-800 dollárért adta el, Bliss viszont az egész anyagot együtt árverezi.

Az 500 méter magasban felállított, egyenként 13,7 méter magas és 11 méter széles betűkből álló, messziről látható HOLLYWOOD felirat egyike a világ legismertebb szimbólumainak. Eredetileg egy ingatlanfejlesztési terv reklámozására szolgáltak, Hollywoodland lakásainak eladására. A háború után a négy utolsó betűt lebontották, maradt a HOLLY szó, egyre rosszabb állapotban.

A showbusiness sztárjai, köztük Alice Cooper hard-rock énekes és Gene Autry 1978-ban finanszírozták a régi felirat pótlását új óriásbetűkkel - egyébként november eleje óta már az újakat is restaurálják.