Száz magyar játékfilmet és félszáz híradót digitalizáltak idén

MTI
2005.12.20. 17:03
Száz magyar játékfilmet és 590 heti híradót digitalizáltak idén - jelentette be Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNF) igazgatója kedden budapesti sajtótájékoztatón.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és az NMF közös digitális felújítási programja 2005-ben indult, a játékfilmeket az 1945 és 1981 közötti időszakból válogatták, míg a heti híradót a hangos híradó megjelenésének évétől, 1931-től az 1944-ig terjedő korszakról adnak keresztmetszetet, mondta el az MNF igazgatója. Gyürey Vera hangsúlyozta: a digitalizálás legnagyobb jelentősége, hogy biztosítja a széles körű hozzáférés és terjeszthetőség lehetőségét, emellett védelmet jelent az eredeti vagy felújított kópiáknak is.

Csepeli György, az IHM politikai államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ez a program, ez a technika lehetővé teszi, hogy a nemzeti filmörökség hozzáférhetővé váljon a felnövekvő generáció számára. "Egy közszolgálati nyilvános filmtárat hozunk létre, amely lehetővé fogja tenni az iskolásoknak és a főiskolásoknak, hogy újra meg újra találkozzanak a magyar filmművészet csodálatos darabjaival" - hangsúlyozta az államtitkár.

A filmarchívum igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a kiválasztott száz játékfilm elsősorban az egész korszak irányzatait, filmtípusait reprezentálja, s nagy rendező egyéniségeket vonultat fel. A kiválasztott híradók képileg mutatnak be egy olyan korszakot, amelyről a mostani generációnak a könyvek mellett csak innen lehetnek benyomásai.