Vége a Universalnak

Index
2006.01.05. 09:33
A Universal Pictures Hungary Kft. (UPH) működése hivatalosan 2005 december 31-ével véget ért, mert nem hozott elég nyereséget az összetett és árérzékeny hazai piacon folytatott verseny, írja a filmhu. Hetényi Balázs, a cég volt PR-osa elmondta, hogy a Universal nemcsak Magyarországon fejezte be működését, hanem az egész Kelet-Európai régióban, így Lengyelországban és Csehországban is megszűntette irodáját.

Mindez nem azt jelenti, hogy a stúdió filmjei eltűnnek a hazai piacról, a licencjogok értékesítéséről tárgyalásokat folytat a cég. "Üzletpolitikai döntés született. A Universal visszaáll a korábbi licenceladáson alapuló modellre" - nyilatkozta Ferke Bálint, a cég magyarországi ügyvezetője.

Az utóbbi években megfigyelhető volt, hogy a háztartásokban folyamatosan emelkedett a dvd-lejátszók száma, míg a korongok vásárlása nem tartott ezzel lépést. Valamint a piacon nagyon népszerűek az olcsó, egy mozijegy áráért megvásárolható lemezek. "Ugyan folyamatosan, és a régió más országaival összehasonlítva dinamikusan növekszik a házimozi rendszerek eladása, de ettől sajnos jelentősen elmarad a legális dvd-lemezek vásárlása. Mennyiségben ugyan tapasztalható volt növekedés, de értékben már nem, illetve nem az elvárt ütemben" - tette hozzá Ferke.