Anthony Hopkins nem ítélte el Nixont

MTI
2006.01.16. 14:51
"Először az gondoltam, Oliver Stone viccel, amikor felkért, hogy én játsszam Nixont a filmjében" - mondta el Anthony Hopkins az ABC televízió műsorában hétvégén abból az alkalomból, hogy a 63. Golden Globe hétfői díjkiosztó ünnepségén átveheti a Cecil B. DeMille-ről elnevezett életműdíjat.

A sztár elmondta: azt válaszolta először a felkérésre, hogy nem vállalhatja, hiszen nem amerikai, de Oliver Stone azt mondta, hogy rá akarja bízni, mert meg fogja érteni a volt elnök paranoiáját és bizonytalanságát. A Nixon című filmet itthon 1997-ben mutatták be.

A 68. évében járó Hopkins szerint a színész számára fontos, hogy ne ítélje meg az általa megszemélyesített embereket. "Nem szabad erkölcsileg ítélkezni, mert ha egyszer ítéletet mondasz a karakter fölött, nem tudod eljátszani" - mondta.

Anthony Hopkinst 1993-ban Nagy-Britanniában lovaggá ütötték, s 2000-ben megkapta az amerikai állampolgárságot.

A Golden Globe díjat eddig nem nyerte el, noha már hatszor jelölték. Háromszor jelölték Oscarra - az Oliver Stone Nixon című filmjében, Steven Spielberg Amistad című filmjében és James Ivory Egy nap hordaléka című alkotásában nyújtott alakításaiért, és A bárányok hallgatnak című film főszereplőjének, Hannibal Lecternek a megformálásával el is nyerte az Oscart.