Godardnak nem tetszik Tarantino

MTI
2006.05.11. 12:12
Jean-Luc Godard legújabb filmje, Az igazi hamis útlevél, különös montázs híres játékfilmek jeleneteiből, képeiből, dokumentumfilm-részletekből, riportokból, fotókból. Ezekhez fűzi hozzá az egykori "Új Hullám" (Nouvelle Vague) egyik legegyénibb látásmódú alkotója a maga véleményét, értékeléseit. Egy képzeletbeli pedagógiai enciklopédia fejezeteit veszi alapul, amikben a címszavak: Isten, történelem, szabadság, politika, terror, szépség.

E kategóriákon belül azonban a megítélésben az a döntő, hogy az esztétikai szempontokon kívül az adott filmnek, képnek milyen a viszonya a valósághoz, hogyan láttatja a bennünket körülvevő világot. A film címében az "útlevél" arra utal, hogy a képi kommunikációnak a valóságot kell ábrázolnia.

Fellini Amarcordja, Antonioni A kalandja, Pasolini Máté Evangéliuma, aminek képeit Godard Piero della Francesca freskóihoz hasonlította, elismerő babért kapott a rendezőtől. Citromdíjra tartotta viszont érdemesnek Cecil B. de Mille Tízparancsolatát, és olyan híres mai rendezők kaptak rossz osztályzatot tőle, mint Amosz Gitaj, Paul Verhoeven, Quentin Tarantino - írja a Corriere della Sera című olasz napilap.