Svájci-német-boszniai film nyert Szarajevóban

MTI
2006.08.27. 18:57
Svájci-német-boszniai hármas koprodukcióban készült film, Andrea Staka rendező A kisasszony című alkotása nyerte a szombaton késő este befejeződött Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmek számára kiírt nagydíját.

A kilenc versenyfilm közül legjobbnak tartott alkotás két nő viszonyát boncolgatja mély lélektani igénnyel. A Szarajevó Szíve nevű díj egyben 25 ezer eurós - 7 millió forintos- jutalmat is hozott a rendezőnek, a filmben szereplő Marija Skaricic pedig megkapta a legjobb színésznőnek járó kitüntetést. A legjobb színész egy ugyancsak hármas - horvát-boszniai-szerb - koprodukcióban készült mű, a Minden ingyen van főszereplője, Rakan Rusaidat lett.

A legjobb rövidfilmnek járó díjat szlovén, a legkiválóbb dokumentarista címet pedig horvát rendező nyerte.

A balkáni térség legjelentősebb, idén tizenkettedszer megrendezett filmes seregszemléjén indult nyolc magyar versenyfilm közül egy sem kapott díjat, ám ezzel együtt Magyarország volt a nyolcnapos fesztivál egyik főszereplője: a retrospektív programban Tarr Béla nyolc filmjét mutatták be az amerikai Abel Ferrara hét alkotása mellett.