Iráni filmnapok a Cirkóban

MTI
2006.11.15. 11:53

Jafar Panahi Pályán kívül című filmjét is levetítik a pénteken kezdődő Iráni filmnapokon, ahol további öt alkotást mutatnak be: a Még egy nap, a Djomeh, a Tél van, a Titkos szavazás és A kör. Utóbbi kivételével a Cirkó-Gejzírben olyan fesztiválkópiákat mutatnak be, amiket még sosem látott a nagyközönség.

A Pályán kívül egy álruhás lányról szól, aki szeretne bejutni egy futballmeccsre Iránban, ám a bejáratnál letartóztatják. Más, férfinak öltözött nőkkel együtt egy kordonnál kell várakoznia, így hallják az ujjongást, de a mérkőzést nem láthatják.

A Még egy nap (1999) egy tiltott szerelem történetét, míg a Djomeh (2000) egy fiatal afgán férfi iráni viszontagságait meséli el. A Tél van (2006) egy olyan generáció túlélési harcát dolgozza fel, ami azzal a dilemmával küzd: elhagyja-e a hazáját a könnyebb élet reményében vagy ragaszkodjon gyökereihez. A Titkos szavazás (2001) főszereplője egy tengerparti őrhelyen állomásozó katona, A kör középpontjában pedig három nő áll, mindhármukat feltételesen helyezték szabadlábra.