20 éve halt meg a nagy amerikai szerelemistennő

MTI
2007.05.13. 09:40

Rita Hayworth 1918. október 17-én született New Yorkban egy spanyol táncos és egy ír-angol táncosnő gyermekeként. 1939-ben mutatkozott be a Csak az angyaloknak van szárnyuk című filmben, elsöprő (kassza)sikerrel. A Columbia stúdió tizenhárom kisebb szerep után kölcsönadta a Warner Brothersnek, ahol az 1940-es évek revüfilmjeiben megszületett a démoni szőke vamp, a "szerelemistennő". Tánctudását Gene Kelly és Fred Astaire partnereként csillogtatta. Ezek a zenés-táncos revüfilmek egyszerre tették sztárrá és nemzedéki bálvánnyá.

Bár a magánéletben félénk, csendes, szerény jelenség volt, a filmvásznon robbanékony, érzéki nőket alakított. Ő lett a női szexepil megtestesítője a második világháború alatt és utána, felkerült a Life magazin címlapjára, s újságból kivágott képei mellett sok amerikai katona ábrándozott a fronton.

Karrierje csúcsára 1946-ban, a Charles Vidor irányításával forgatott Gildával ért. A nagy botrányt kavaró, de ugyanakkor (vagy épp ezért) fantasztikusan sikeres film egyik legérzékibb jelenetében csábító lassúsággal húzta le hosszú fekete - kesztyűjét, a cenzúra egy másik vetkőző-jelenetet is kifogásolt. Ettől kezdve ő lett az első számú amerikai szexszimbólum, az ő képét festették a Bikini-szigetek fölött felrobbantott kísérleti atombombára, s a Max Factor Marlene Dietrich mellett vele népszerűsítette Tru-Color ajakrúzsát.

Hayworth 68 éves korában, 1987. május 14-én halt meg New Yorkban. Emlékére évente jótékonysági gálát rendeznek, és a bevételt az Alzheimer-kór kutatására fordítják.