A töketlen, az üstdobos meg a pucér seggű nő

2006.03.04. 17:53
A Magas, barna férfi felemás cipőben egy romantikus kémvígjáték egy össze nem illő párról: a felemás cipőben járó, fiatal hegedűművész Tom Hanks és a Daryl Hannah-hasonmás titkosügynök talál egymásra a cselekménymentes moziban. Már ezekből a sorokból is látszik, hogy ez 1985-ös film, de most dvd-n újra nosztalgiázhatunk rajta.

Richard (Tom Hanks), aki nem csak látszólag a világ legszerencsétlenebb idióta hegedűművésze, félrevezetésből huszonnégy órás megfigyelés alá kerül a CIA által, de ezt leszámítva nem sok minden történik vele a Magas barna férfi felemás cipőben nyolcvankilenc perce alatt. Persze megismeri a nőt, aki a legtitkosabb CIA ügynök, és aki a legrémesebb napszemüveget hordja. A nő többször elkábítja, mivel maga is azt hiszi, amit főnöke (a CIA második embere), hogy Richard ügynök.

A film természetesen Pierre Richard klasszikusából, a Magas szőke férfi felemás cipőben című film remake-je, talán azért készült, hogy láthassuk Washingtonban is vannak idióta rendőrök.

Romantikus vígjáték ügynökjelmezben

#alt#
James Belushi, Lori Singer és Tom Hanks

A vígjáték a mozgalmas, ámde cselekménymentes szórakoztatásra épül. Brown (Ed Herrmann) véletlenszerűen szúrja ki a tizenhat évesnek látszódó Richardot a reptéri tömegből, mint álügynököt. Richard mit sem sejt erről, ahogy arról sem, hogy a CIA-főnök konkurensei éjjel-nappal követni kezdik. Richard élete innentől akár meg is változhatna, de nem változik.

Igazából sose derül ki, hogy ki is ez a Richard, hány éves vagy mekkora tehetség, hiszen naiv buta fiúnak tűnik, és a személye körül kialakult zűrzavart csak tovább fokozza, amikor kiderül, egyszer megdugta legjobb barátjának, Morrisnak a feleségét, Paulát (Carrie Fisher).

Belushi és Fisher játéka jó, bár az felfoghatatlan mit eszik Paula Richardon, mikor ott van neki a jóval férfiasabb, üstdobos férje (James Belushi), aki még szereti is. Ugyanez a probléma jelentkezik a szuperügynöknő Maddynél (Lori Singer) is, aki egyszercsak minden átmenet nélkül beleszerelmesedik a hegedűsbe. Ezen a ponton kiderül, hogy ez valójában egy romantikus vígjáték, amiben csak az összeismertetés szál maradt ki. (Viszont feltűnik helyette a híres hátul kivágott estélyiruha, amiből kilátszik a Daryl Hannah-hasonmás fekene.)

Ne nyírd ki Carson, azt se tudjuk ki az

A néző, aki látta az Ember, aki túl keveset tudott című filmet, joggal várhatná, hogy Richard legalább is kicsi kapcsolatba keveredjen bármilyen ügynökösködéshez hasonlatos dologgal, de ő folyamatosan a hegedűjét szorongatja, és ez egy idő után rémesen unalmas válik. Mikor a forgatókönyv írója már végképp nem tudott mit kitalálni, akkor a két szereplő gyorsan összejön és feltehetően még most is boldogan élnek.

A könyv bugyutaságát, a film nagy szerencséjére megmentik a szereplők, bár korántsem Hanks a legnagyobb idióta a földön, hiszen ott van Pierre Richard, csak hát ő Európában él. Ennek ellenére Hanksről tudjuk, hogy egy bonyolultabb karakterrel is elbír, kár, hogy ebből a korai filmjéből ez még nem derülhet ki. James Belushi, a féltékeny férj és szerencsétlen áldozat (egy-két hullát is lát), igazi felüdülés a filmben. Ed Herrmann ugyanúgy, őt Lori nagypapájaként a Gilmore girl’s – Szívek szállodája című sorozatból ismerhetjük.

A CIA főnökségéért vívott csata két nagyja, a Dabney Coleman és Charles During által megformált Cooper - Ross páros szinte soha nincs együtt a színen, de velük kapcsolatban nincs is több dolgunk, mint azon merengeni, melyikük az ellenszenvesebb, feltételezve, hogy Cooper a nagyobb hülye.

Tekintettel a nyolcvanas évek vígjátékainak stílusára, a Magas, barna férfi felemás cipőben habkönnyed felüdülés vasárnap délutánra.