Puskásnak akkora volt a szíve, mint a hasa

2009.03.07. 16:09 Módosítva: 2009.03.09. 09:59
Szembenézni a Puskás legendáriummal, ez egy régi kötelezettségünk, mert egyesek szerint egy tehetséges kókler volt, mások szerint meg minden idők legjobb futballistája. Aki meg nem látta játszani, az meg nem érti ezt az egészet, ahogy én sem. Almási Tamás rendező viszont rengeteget lát, legszívesebben tízrészes sorozatot készítene a kétórás dokumentumfilm mellé.
puskas

A hatalmas, hároméves melóhoz a hazai dokumentumfilmezés sikerrendezőjét, Almási Tamást kérte fel az S.O.S. szerelmet és Made in Hungáriát jegyző Neményi Ádám producer, hogy 110 millió forintból körbeutazza a világot, és megválaszoljon rengeteg kérdést Puskás Ferenc körül. A Sejtjeinkkel óriási sikert, a Mario, a varázslóval érdektelenséget megélő Almásinak sikerült sok szempontból megközelítenie a témát, de valószínűleg a tízrészes sorozat lesz az ő igazi terepe, ahol tényleg mindenre kapunk választ. Például, hogy mit kezdjünk Puskás Ferenccel, a különböző szóbeszédekből és meccsekből felépített ikonnal, aki borzalmasan szeretett Magyarország, majd megrágta és kiköpte. A Puskás Hungary című film sok dolgot nem mutat meg igazán részletesen, mint az 50-es években játszott szerepét, pedig rengeteg utalást tesznek az alkotók erről is.

Puskás nemcsak focista, hanem olyan nemzeti ikon, mint a Szabadság-szobor, csak a labdához is közel áll. Vagyis cselezett és rúgott, ami kiderült a filmből is, bár talán ezt mindenki tudta. Azt kevesen, hogy Moszkvában a tiszteletére háromórás kultúrműsort adtak, amikor megverték a szovjeteket 1:0-ra. Hogy engedélyzeték nekik a csempészést külföldről (több táskányi arany Doxával tértek haza), és nagyjából mindent megengedhetett magának. "Amíg én rúgom a gólokat, nem lehet baj" - mondta a felesége szerint Puskás, aki a csapatáért mindent megtett, sőt az emigrációban a segítségre szoruló magyarokért is: "A szíve olyan nagy volt, mint a hasa" - mondta a spanyol keresztlánya róla. Azt sem tudja mindenki, annyit evett és ivott, mint a brazíl Ronaldo, de 31 évesen képes volt a megújulásra a világ legjobb csapatában, a Real Madridban (Pocakos és Puttonyos Őrnagynak hívták a valamikori Szágoldó Őrnagyot, aki volt Pancho és Öcsi is, meg Bumm ágyúcska).

Azt még kevesebben tudják, hogy Puskás - az 1954-es elvesztett döntő után, amikor 2:0-ról fordított az NSZK - lett a legnagyobb ellenség Magyarországon. "Beképzeltek lettünk 2:0-nál" - mondta a filmben, pedig 4 perccel a vége előtt rúgott még egy meg nem adott gólt. Itthon totózókat törtek be, mert 4 év után kikapott a válogatott, és a nép szerint a játékosok Mercedesekért cserébe leadták a meccset. Két évvel előtte meg százezren várták a pályaudvaron, amikor megnyerték az olimpiai döntőt Helsinkiban. Almási mindezeket rengeteg archív anyaggal dokumentálja, utánakérdez, de nem Frei Tamás stílusában, hanem végig a háttérben maradva. Itt jegyezzük meg, hogy Neményiék régóta tervezik a nagyjátékfilmet is Puskás életéből, ami sokkal izgalmasabb a Mohammed Ali vagy Ray Charles életénél, akiket rendkívül sikeresen dolgoztak fel. Neményi elmondta, remélhetőleg jövő nyáron elkezdhetnek forgatni.

A kétórás film nem unalmas, sőt az első óra nagyon pörgős, jók a sztorik, nekem a madridi időszaknál ül le a pörgés, amikor még a rendező is elveszti egy pillanatra a feszített figyelmet, és hagyja kicsit Puskást fényezni. Mindenki elmondja, mennyire jó ember, mennyire nyílt és vicces. Négy gól a Bajnokok Ligája elődjének a döntőjében, amivel ma egyszerre lenne David Beckham és Christiano Ronaldo. De utóbbiaknál nem szólt közbe a történelem, nem kellett 1956. október 23-án a tatai edzőtáborból felutazni Pestre, majd nem kellett 12 meccses turnéra indulni az állam által összepakolt szuperalakulat, a Kispest csapatával, hogy elkerüljék a forradalmat. Mondjuk mindenkit megvertek, a végén Brazíliában már 10 ezer dollárért játszottak, miközben a nemzeti hőst itthon a vezetés megpróbálta kicsinálni.

A filmben megszólal Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere, Michel Platini, Franz Beckenbauer, Pelé és rengeteg régi csapattárs, rokon, ismerős, Puskás házvezetőnője, és a Puskás-lemez felvételét elindító nő. Szóval tényleg mindenkit megkerestek, hogy jó legyen a film, bár a nagy futballsztárokra semmi szükség nem volt, nem mondanak jelentős dolgokat, viszont az ismerősök jók, bár kevésnek találtam.

Almási Tamás azt mondta, szeretné, ha elkészülhetne ebből egy tízrészes dokusorozat a tévébe, mert annyi anyagot vettek fel, hogy szíve szerint mindent megmutatna. Mivel a Puskás Hungaryben láthatóan kihagytak rengeteg információt, sok részletnek a kétórás változatban nem mentek utána, így van értelme a tízrészesnek. Magyarország talán egyetlen exportképes filmtermékéről lévén szó, reméljük, elkészül az angol nyelvű főcím és felirat is, mivel tavaly a cannes-i filmfesztiválon Mike Tysonról egy feleennyire jó dokumentumfilmnél megőrült a mozi.