Elkufircolt film felpuffadt Bridgettel

2004.11.11. 17:26
A Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!-ben kiderült, hogy amit mindig sejtettünk, de nem mertük kimondani, igaz. Bridget autista, és helyenként mozgássérült. A forgatókönyvírók nem kímélték a világ leghíresebb csokizabáló, vodkavedelő szinglijét. Felhízlalták, majd egy szőke nős viccgyűjteménnyel estek neki, hogy a legtöbb poén a nagy mellén, vagy a seggén csattanjon. A széteső történetben a biztos pontok a Bridget körüli férfiak: Daniel Cleaver flegmább, Mark Darcy pedig Assisibb, mint valaha.
Tetszett az első részben, hogy Mark Darcy és Bridget Jones összejött a film végén? Akkor a második részt, a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!-et is élvezni fogja! Az első ötven perce ugyanis olyan, mintha Bridget Jones naplójához tartozó dvd extra-lemezen lenne "Kimaradt jelenetek, forgatási poénok" címmel. De ne legyünk igazságtalanok. Az első rész Bridget non-stop leégését ábrázoló epizódjait különböző variációkban megismétli ugyan, de a széteső részeket egy új tartalomszerűséggel össze is tartja.

Szakítás után szétesés

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Mark és Bridget már túl vannak hat hetes járáson és hetvennyolc "kufirculáson", de a környezetük következetes munkával próbálja őket szétválasztani. (Szerencsére Bridget szinkronhangja, Udvaros Dorottya ezúttal egyszer sem mondja közben, hogy "Basztikuli!", de enélkül is borzalmas a szöveg magyar fordítása.) Szóval új problémák is megjelennek a kapcsolatukban, például a társadalmi osztálykülönbség és egy leszbikus barátnő. Ennyi közhelyes ötlet már a főszereplőknek is sok, és az ötvenedik percben szakítanak. Végre, hiszen különben nem lenne film.

De tévedünk, mert így sem lesz. Egyszerűen kifullad. A forgatókönyvírók az első részhez képest újítani akartak, és a változatosság miatt olyan területre értek, ami nem egyeztethető össze egy könnyű komédiával. Bridgetet egy thaiföldi kirándulás után börtönbe zárják bangkoki kurvák és drogosok közé, a film mégis megtartja a komikus vonalat. Amikor Bridget a Madonna-számot éneklő kórust vezeti, nyilvánvalóvá válik, hogy ez már Chicago-paródiának is sok, és Bridget a filmmel együtt elvesztette a valóságérzékét.

Feminsita film, macsó poénok

A lángosarcú Renée Zellweger dagadtabb, mint valaha, és brit akcentusát is tökéletesítette, de minden próbálkozását hazavágja Andrew Davis forgatókönyvíró és Beeban Kidron rendező. Ha ugyanis kifogytak a kevés humorforrásból, azonnal Bridget túlsúlyos idomaira fókuszálnak: gyorsan C-kosaras melltartóját lengeti, és mellel vagy seggel belenyomódik a kamerába.

#alt#
Klikk a képre!
Richard Curtis forgatókönyvírónak viszont csak az volt az - amúgy nagyon hálás - feladata, hogy a második Helen Fielding-könyvből majdnem teljesen kiírt Daniel Cleavert visszatunkolja a filmbe. Curtis így A Négy esküvő egy temetés és a Sztárom a párom című filmek után már a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! összes jó poénját is jegyzi. Bár Hugh Grant karaktere nem túl bonyolult, csak egy csábító rosszfiú, aki még a letartóztatása közben is magára hagyja Bridgetet, nagyszerűen kiegészíti Assisi Szent Darcy egysíkúan jó figuráját, aki Bridgetet minden fogyatékossága ellenére is bevállalja.

Hurka Bridget kinő a filmből

Az önutáló Bridget Jones hurkás teste kemény utat jár be, és nem árulok el titkot: elfogadja saját magát. Ki maradhatna korlátolt egy olyan eredeti helyszín megtekintése után, mint a börtön, ahol megértheti, hogy vannak olyan nők, akiknek nagyobb a bajuk, mint az övé? De mi lesz velünk, nézőkkel, ha kedvenc hősünk már egyáltalán nem görcsöl saját tökéletlenségén, így elveszítjük az egyetlen kedves poénforrást?