Adam Sandler férfivá érik a sárban

2005.08.02. 11:45
Kegyetlen őrök, reccsenő csontok és hímkurvák: a Csontdaráló egész jó film, ha hajlandóak vagyunk egy átlagos amerikai focirajongó szellemi szintjén átcsusszani a következetlenségeken.

A Csontdaráló sztoriban semmi újat nem hoz: az önmagával meghasonlott egykori futballsztár, Paul Crewe (Adam Sandler) közlekedési kihágásért (némi ámokfutás után részegen ripityára töri barátnője Bentley-ét) börtönbe kerül, ráverik ugyanis egy korábbi felfüggesztett büntetését is. A texasi börtön igazgatója futballmániás, így felkéri Crewe-t, hogy szervezzen csapatot a rabokból, akik kiállhatnak majd az őrök csapatával egy önbizalomnövelő meccsre. A történet a Sinkovits Imre és Garas Dezső főszereplésével készült, 1961-es Két félidő a pokolban óta ismerős, ezt dolgozták föl később nem hivatalosan az 1981-es Menekülés a győzelembe című filmben, Stallonéval és Pelével, bár ott a végkifejletet a hollywoodi szabályokhoz igazították.


Kattintson a képekért!
A mostani film is remake, az 1974-es Longest Yard újraforgatása, aminek a magyar címe egyébként önmagában is megérne egy cikket (Hajrá Fegyencváros!). Érdekesebb, és kicsit elsikkadt információ, hogy a 2001-es Mean Machine, ami Magyarországon Gépállat SC. néven került videóforgalomba, szintén ugyanennek a filmnek a feldolgozása, csak angol környezetbe helyezve, a többek között a Ravasz, az agy-ból ismert szereplőkkel.

Emberi kőtömbök

A nyugodtan elcsépeltnek (sőt akkor már lerágott csontnak) nevezhető sztori ellenére a film meglepően szórakoztató, attól eltekintve, hogy itthon az amerika focis-baseballos-satöbbis filmekhez a jegy mellé kis cetlit kéne adni a szabályokkal. Adam Sandlert ugyan nehéz kemény amerikai focistaként elképzelni (pláne a Vizesnyolcas után), de végülis nem lehetetlen, Chris Rock pedig megszokottan vicces. A rabok egy tömbből faragott karakterei is a helyén vannak, van erős ember, gyorsan futó, gettóban felnőtt fekete gyerek (őt Nelly, a rapsztár alakítja), kegyetlen hústorony, akinek csak pár kedves szó kell, hogy emberivé váljon. A társaságunkban tartózkodó hölgy különben a mozi végén meglepetten konstatálta, hogy először látta meg Adam Sandlerben a férfit. Pedig csak párszor megverték az őrök, és a sárban csúszkált.

Az egymásnak reccsenő férfitestek naturális ábrázolásán túl azért néhol azért hülyüléssé fajul a film, persze mit várunk egy olyan mozitól, amiben együtt szerepel Adam Sandler és Chris Rock. A hajrácsapatot például hímkurvák alkotják, természetesen, ebből aztán minden poénlehetőséget kigyötör a film, talán még többet is, a legszadistább, szteroidokat szedő őr tablettáit pedig női hormonra cserélik, amitől elkezd nőni a melle, és váratlan pillanatokban sírva fakad, illetve kitör belőle az anyai ösztön. Amerikai nézőknek ez azért lehet különösen vicces, mert őt Bill Romanowski, a híresen brutális amerikaifutball-sztár játssza.

Hosszú évek sanyargatása


Kattintson a képekért!
De ezzel nincs is baj, sokkal nagyobb probléma inkább az, hogy a karakterek motivációit valószínűleg az átlag amerikai focinézőhöz igazították, akinek elég annyi, hogy Burt Reynolds (ő játszotta egyébként Crewe-t a '74-es filmben, itt idős elítélt, egykori futballedző) elszántan néz, és közli, hogy most végre visszavághat az őröknek a hosszú évek sanyargatásért. A négerbanda is csak akkor áll be a csapatba, amikor egyiküket megalázzák a gonosz, rasszista texasi büntetésvégrehajtók. Az persze senkinek sem jut eszébe, hogy mi van akkor, ha a visszavágós meccs után majd ugyanezek az őrök naponta leverik a kekeckedő rabok mellékveséjét gumibottal. Úgy tűnik, a készítőknek is csak a film végére esett le, hogy ezzel kezdeni kéne valamit, de a problémát egy huszáros, minden előzmény nélküli karakterfejlődéssel gyorsan áthidalják.

A lényeg: a Csontdaráló egész jó film, ha hajlandóak vagyunk egy átlagos amerikai focirajongó szellemi szintjén átcsusszani a következetlenségeken. Érdemes ezt megtenni, mert a film különben szórakoztató, talán a moziteremben járkáló hotdogos ember hiányzik mellőle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?