Mutassuk meg, mi az a sótörés!

2009.02.03. 13:45
A musical kicsit sem az én műfajom, az ABBA-filmtől hánytam, de a Made in Hungariát csak ajánlani tudom. Pedig a Tibor vagyok, de hódítani akarok rendezője rendezte, ráadásul még a bájgúnár Fenyő Iván is szerepel benne. A Fenyő Miki-film óta megszállt a rockandroll életérzés, szívembe költözött a nyár, és alig várom, hogy még egyszer megnézhessem.

Nemcsak a filmszemle, de az év legkellemesebb meglepetése számomra eddig a Made in Hungária. A hatvanas évek Budapestjén játszódó mozit, ami azt az epizódját mutatja be Fenyő Miklós életének, mikor négy év Amerika után, kénytelen-kelletlen hazatérnek a kommunizmusba szüleivel. Hazahozza nekünk a rock and rollt, majd kisebb bonyodalmak után, megküzdve ellenfelével, a Csókkirállyal, egy sikeres Ki mit tudnak, és a puhuló kommunizmusnak is köszönhetően megalapítja a legendás Hungária együttest.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A buli vele jár

Nagyszerű dolognak tartom, hogy pont ebben a lehangoló időben mutatják be a Fenyő Miki-musicalt, hiszen a nyáron forgatott, tényleg vidám hangulatú film garantáltan felüdülést hoz ezekbe a napokba. Már a film legelején erős Csinibaba-hangulat érződik, de ez azért sem zavaró, mert a Tímár Péter-filmhez sem társulnak rossz élményeim. A musical kicsit sem az én műfajom, az ABBA-filmtől hánytam, de a Made in Hungariában a körülbelül tíz zenebetétet úgy helyezték el, hogy szinte fel sem tűnt, hogy musicalt nézek: szerencsére nem az van, hogy sztori helyett minden sarkon leállnak énekelni egy jót. Mondjuk a beválogatott Hungária-klasszikusokkal eddig sem volt bajom, ráadásul a számok (Ciao, ciao Marina, Gyere-gyere Juli, Casinto Twist, Cha cha cha, Csavard fel a szőnyeget, Eszelős szerelem, Meghalok, hogyha rámnézel, Made in Hungária) nagyon jól szólnak a nagy mozihangfalakon.

Made in Hungária

Összeáll

Sokáig gondolkodtam, hogy vajon mi lehetett az, ami miatt a filmet nem cseszték el. A résztvevők lelkesedése, a jó színészek mellett az író, és a forgatókönyv sem lehetett rossz, mert mindez összeáll. A díszlet- és a jelmeztervezőn, a koreográfuson, a digitális utómunkát végzőkön, és még a fantasztikusan kiválasztott helyszíneken is (pl: a Ki mit tudot mátyásföldi Ikarus művházban, az eredeti helyszínen vették fel, de a Csillaghegyis strandon, egy Pozsonyi úti lakásban és a budaörsi reptéren is forgattak) sok múlott. Én ugyan teljesen bevettem, hogy ilyen volt a hatvanas évek Budapestje, de egy idősebb hölgy, aki szerint én ebből nem is érthetek semmit, mert nem éltem ebben a korban, a film végén elmondta, hogy őt a képi világ, és a kommunizmus filmben megmutatott állapota a hatvanas helyett az ötvenes évekre emlékeztette.

Szemle

A filmre ugyan láthatóan büszke volt Neményi Ádám producer és Kaszás Géza társproducer is, de annyira azért mégsem, hogy a szemlére benevezzék, ellenben ez a szemle zárófilmje, ami a Puskas Hungary lett volna, ha időben tisztázódnak az Almási Tamás dokumentumfilmjének külföldi jogai. A sajtóbemutatón elmondták, nem azért nem nevezték szemlére a Made in Hungáriát, mert tartozásuk volt a 450 milliós költségvetésű filmmel (ebből mindössze 10 millió forint állami támogatás), mint majd minden magyar mozinak, ami kizáró ok a versenyből. Hanem mert szerintük ez közönségfilm, és a szemlén úgysem közönségfilmek szoktak nyerni, csak kísérletiek. Ennek ellentmond, hogy Neményi idén a Kilenc és fél randi című romantikus filmjét versenyben indította.

Ezeknek már nem kell a pol beat

A filmben van egy holtpont valahol a háromnegyedénél, ahol kicsit elnyálasodik. Én itt csak annyit vettem észre, hogy már két perce nem mosolygok, pedig egész addig úgy vigyorogtam, mint a tejbe tök. Fáy Miklós a Népszabadságtól viszont keményebb volt, mert ennél a résznél elhagyta a vetítőtermet. De a holtponton átdöccenve újra visszatért a mosolyom, és a lábam is megint rángatózni kezdett a ritmusra. A film lendületétől valahogy át tudtam érezni, hogy olyan lehetett először hallani a rock and rollt az akkori fiataloknak a Törekvés Citerakör vagy az NDK Figaro együttes után, mint amilyen nekem volt a kilvencvenes években először a drum and bass.

Csillag születik

Életem első plátói szerelme Fenyő Miki volt, még az oviban egy Modern Hungária borítón láttam meg, és onnantól kezdve róla álmodoztam a délutáni pihenőkön. Ha most lennék kislány, lehet hogy ugyanúgy belezúgnék az őt alakító Szabó Kimmel Tamásba, mint anno Mikibe. A fiatal, nagyon jóképű Szabó Kimmel zseniálisan játszik, nem csoda, hogy Alföldi Róbertnek is megtetszett, és a József Attilából átcsábította a Nemzetibe. Laza, lendületes, természetes, kedves, huncut, és ráadásul énekelni is tud, a dalokat a filmben nem playbackeli.

Iván

Annak ellenére, hogy viszonylag önironikusnak tartom a filmben Fenyő Miki vetélytársát, Rönét alakító Fenyő Iván játékát, picit azért megritkíthatták volna az Ivánt tartalmazó képkockákat. De egy ekkora adu ászt, mint ő, gondolom nem hagyhattak kihasználatlanul, mint ahogy a film végén Neményi elmondta, most már akár valami díjat is megérdemelne ennyi szereplés után. (A legtöbb kockán látszó színész díját.) Szabó Kimmelnek kifejezetten jót tesz, hogy a mesterkéltség mintaszobra mellett játszik, mert így még jobban kitűnik a kettőjük közti különbség. Engem Fenyő Iván mindig is idegesített, ebben a filmben viszont valahogy mégis kevésbé, mert a műfaj miatt belefér a stílusa, tetszett a komáros csípőmozgása, és még mindig kimeríthetetlen humorforrásnak tartom, hogy egy olyan valaki lehet Magyarország ügyeletes szívdöglesztője, aki még csak nem is néz ki jól.

Made in Hungária

Többiek

A tenyérbe mászó képű kommunistát (Bigalit) játszó Scherer Péter nagyon hasznos és jó a filmben, neki köszönhetjük a poénok jelentős százalékát. A fiát, Sampont alakító Puskás Péter (Megasztár) is vicces, de csak azért mert egy SZTK-szemüvegkeretes kretént játszik. Kovács Lehelt mostanában szinte minden filmben látom, amire betévedek (Pánik, Intim fejlövés), most , a Hungária bőgősét, Csiput alakítja, saját energiáiból adva a rakendrollos lendülethez. Nagyon bírtam még Vándor Éva és Dunai Tamás kettősét Miki szüleiként, és persze Hegedűs D. Gézát a hatalmaskodó, rossz humorú pártember kellően unszimpatikus volt. A női főszereplők, a Miki szerelmét játszó Kiss Tünde, és Röné csaját alakító Valantin Titánia annyira hasonlítanak egymásra, hogy csak onnan lehet megkülönböztetni őket, hogy egyikük alacsonyabb.

Made in Hungária

Respekt

A végén egy picit rombolja a film önfeledt hangulatát az a mai koncertfelvétel, amin Miki hatvan felett járva már alig mozog, csak néha rogyasztja a lábát, és unottan énekli tízezredszerre enyhe félmosollyal a Made in Hungária című számát. De nem számít, mert a film felébresztette a bennem szunnyadó jampecot, azóta néha hangosan felkiáltok, hogy Csavard fel a szőnyeget!, és nagyon hálás lettem Fenyő Mikinek a pozitív hozzáállásért. A legutóbbi Playboy-mélyinterjújából idézek: "az a társaság, amelyikben nem mozgok, még rájöhetne arra, hogy az én felszínesnek tűnő, valójában mélyre ható jókedvemet is el lehetne ismerni". Lehet, hogy nem rám gondolt, de azért én elismerem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!