A törpe kicsi, a dagadt kövér, Belgium idegesítően szép

2008.05.30. 15:11
Nagyon hülye címmel került forgalmazásba Colin Farrell lelassult, bizarr bérgyilkosos filmje, az Erőszakik. David Lynch keverve Guy Ritchie-vel, mondanánk, ha nem lenne sokkal jobb az ő mozijaiknál a drámaíróból lett filmrendező, Martin McDonagh első nagyjátékfilmje.

A szorongásos, lelkiismeret-furdalásos bérgyilkosos sztorik általában viccesek, ráadásul az Erőszakik nem is egy átlagos film. Olyan, mintha David Lynch törpés karneváli hangulatú látványvilágára ráengednénk Guy Ritchie dialógusait és megzavarodott bérgyilkosait, miközben Woody Allen jó tanárként oktatja a város és a film viszonyát. A neves drámaírónak, Martin McDonaghnak ez az első nagyjátékfilmje, amit követhetne is a következő gyorsan. Egyébként a rendező több darabját itthon is bemutatták: Piszkavas, Vaknyugat, Kripli, Alhangya címeken.

„Ha így rángatják a kamerát, én kimegyek” – mondta az előttem ülő hármasból az egyik, míg a másik megkérdezte, hogy miért ültek be egy független művészfilmre. Az elégedetlenkedésük az ötödik percig tartott, onnantól hangosan röhögtek az inkorrekt vicceken, mert ha valaki elhízott, az tényleg nem jut fel a keskeny csigalépcsőn, ahogy a törpe sem lesz magasabb, ráadásul ez a (Vonnegut-könyvek címlapjáról ismerős) legfeketébb fekete humor. Kevés olyan film van, ami mindenből hülyét tud csinálni.

A bérgyilkos, Ray (Colin Farrell) első munkája során rögtön hibázik, megöl egy kisgyereket, és mivel a hogyan általában senkit nem érdekel, és a gengszterek világával egyetlen egyház sem képes felvenni a harcot erkölcs dolgában, ezért bűnhődnie kell. A gyerekgyilkosságot nem bírja elviselni a Brugge-ért őrülten rajongó, végig fuckoló Harry, akit a Vörös sárkány és a Harry Potter után megint nagyon erős, megzavarodott tekintetű Ralph Fiennes alakít az utóbbi évek egyik legjobb, vásznon véghez vitt erkölcsi döntésével. Harry embereit a belga városba küldi, mert az szép, és szeretné, hogy Rayt meggyilkolása előtt legalább valami jó is érje.

Nézze meg képeinket!

De Brugge-ben semmi sem jó – összegezném Ray tapasztalatait, mert hiába a képeslapváros, a csónakázás, azt csak bérgyilkostársa, Ken (Brendan Gleeson) élvezi (ő alakítja a Harry Potterben a golyószemű professzort). Ray egy filmforgatáson megismerkedik egy lánnyal, de a kezdődő románcot megszakítja egy őrült fegyveres, a lány barátja.

Egyébként olyannyira szép a város, hogy a rendező ízléses turisztikai filmet állított össze a felvett agyagból, hogy letudják ezzel a belga koprodukciós tulajdonrészt. Woody Allen Vicky Cristina Barcelonája is ilyen, vagy valamennyire a Bourne-sorozat is, és itt is feldobja az eseményeket az európai környezet, mert igenis szórakoztató, ahogy Amerikából rácsodálkoznak az épületekben megőrzött történelemre.

Martin McDonagh-nak ez csak az első nagyjátékfilmje (Six Shooter című 27 perces munkájáért Oscart kapott), ami óriási igazságtalanság, mivel képes egy fordulatos történetet elbeszélni, tud jó dialógusokat írni és látványos világot létrehozni, plusz Colin Farrellből is kihozta azt, amit még senkinek se sikerült: végre arra használja fájdalmas-szomorú kutyaszemét, amire való.

A Fórum Hungarynek viszont sikerült mellényúlnia, mert az általam megkérdezettek egyáltalán nem néznének meg egy mozit, aminek Erőszakik a címe, ami ráadásul vígjátékot ígér, ez pedig csak annak indul, azután jön a dráma és a végén a különös leszámolás egy egészen bizarr álomjelenetben. De a film a hülye cím ellenére kötelező.