Égő Karácsony

2006.11.30. 22:46
Nagyon pontos a magyar címadás, Kiskarácsony mindeáron. Mármint ami a cím második szavát illeti. John Whitesell rendező - akinek nevéhez leginkább óriási mennyiségű sitcom fűződik - műve a konok, mindenáron való csodatétel jegyében készült. A csoda megint elmaradt.

A rendező csakazértis megmutatná nekünk, hogy milyen a jó karácsony, milyen az igazi szeretet és hogy milyen nagyokat is lehet nevetni. Mindebből a nagy igyekezet jön csak át a nézőnek. Ja, és hülyére is vesz minket nagy jóakarata közepette, még jobban, mint a karácsonyi tündérmese-kategória idei másik várományosa, a Holiday. (Pedig ez még csak most jön!) Hát igen, egyre nehezebb új karácsonyi filmötlettel előállni.

Mostani történetünk két kertvárosi família karácsonyközeli és karácsonyi lélekállapotát térképezi fel, harmatos verbális és helyzetkomikumok garmadáját erőszakolva a nézőtérre. A kisvárosi béke nyugalmát az kavarja fel ugyanis, hogy a lakosok egyike, egy kisméretű autókereskedő (Danny DeVito) annyi égővel szeretné kidíszíteni házát, hogy annak fénye az űrből is látható legyen. Ez igencsak nincs kedvére szomszédjának (Matthew Broderick), aki amúgy is a kisváros karácsonyfelelőse, és nem szívesen engedi ki a kezéből a gyeplőt.


Klikk a képre!
A bábeli tervezet megvalósításának sorsa a törvényszerű összeomlás, azaz a családok krízise. Illetve a tanulság: a karácsonyi nagyzolás- és külsőség-őrületben szenvedő fogyasztók, gondolkodjanak el, hogy mik a valódi értékek és mi az, hogy igazi ünneplés. Meg hogy mi a szeretet. Ez komoly! A filmet mégsem lehet komolyan venni.

Pedig az űrből látható fényáradat mint a kisnövésű, komplexusos családapa agyszüleménye jó alapötlet. DeVito ráadásul, egyedüliként a filmben, még játszik is. Csak az a sok erőltetett szituáció, ami a bevezetést követi: tetőmászás, petárdalövöldözés és rénszarvasnak álcázott ló húzta fel-alá szánkázás. De legalább a Szex és New York Carrie-jének való életbeli hites ura, Matthew Broderick és a Szex és New York Charlotte-ja, Kristin Davis rengeteg kalóriát elégettek a forgatás alatt. (Davist legutóbb az idei év legcikibb filmjében, az Összekutyulvában láthattuk a kutyává vált Tim Allen oldalán, így neki ez a Kiskarácsony mindenáron javuló tendencia.)

Bár az ordenáré képeslapra emlékeztető film olyan, minta kiírták volna azt is nagybetűvel, hogy nevess, mégis csak két valódi poénra futotta. Ebből az egyik az, amikor az atyák a nekik háttal riszáló csajokra indulnak be a karácsonyi műsor alatt, majd amikor azok megfordulnak, kiderül, hogy... De ezt persze nem árulhatjuk el.

Közeleg a Karácsony. Ne feledjék, ne vegyenek túl sok égőt. Kiskarácsony mindenáron pedig már a mozikban.