Csak Hermione krumpliorra a régi

2007.07.06. 00:49
Ezek a muglik soha nem tanulnak? - 8/10
mstr

Mostanában divat a coming out, tehát én is előrukkolok a farbával: régebben gyűlöltem szegény varázslótanoncot az egész pereputtyával. Csakhogy aztán teherbe estem és azóta zabálok minden Harry Potter-részt, mintha nem is én lennék, hanem a bennem lakozó gyerek, aki már most rajongója és őszinte tisztelője Voldemort üldözőinek. Így aztán, ahogy számítottam, a Főnix rendje se okozott csalódást, sőt. Kezdjük rögtön ott, hogy a Temze fölötti repülés puszta gondolatától is az egekbe szökött az adrenalinszintem és könnybe lábadt a szemem már attól is, hogy a látkép mennyire hasonlít Budapestre.


Piton lelkivilágát is megismerhetjük
Persze már kicsit fárasztó, hogy a részek mindig Potter nevelőszülei bosszantásával kezdődnek (ezek a muglik soha nem tanulnak?), de alig várom, mi lett szegény dagadt unokaöcs sorsa, majd a hatodikban nyilván kiderül. Potter helyzete amúgy nem rózsás, rémálmok gyötrik, ráadásul megint majdnem kicsapják, és ha még ez se lenne elég, majdhogynem senki nem hiszi el neki, hogy igazat mond, pedig ez eddig nem volt jellemző a jólfésült nem írom le a nevét gyilkosára. Szóval bonyodalom akad bőven, viszont kedvenc szereplőim szerencsére visszatérnek, Gary Oldman például megint lejátszik sokakat a vászonról, és ebben a részben az is kiderül, hogy másik kedvencem, Piton prof (Alan Rickman) lelkivilága miért is ilyen sötét, de aki azt hiszi, hogy megtudjuk, miképp volt képes Potter legyőzni Voldemortot, hát az még nem látott folytatásos kalandfilmet.

Nagyon jó húzásnak tartom a csupabűbáj rózsaszínbe bújtatott negatívhős Dolores Umbridget, akiről már az első perctől süt, hogy totálisan elmebeteg, az őt alakító Imelda Staunton zseniálisan hozza az elfuserált angolkisasszonyt. Szerencsére Ralph Fiennes is visszatér rémisztő orrnélküliségével, bár a vele való összecsapás a végén kicsit Star Wars-os, de hát minden nem lehet tökéletes. Ezt leszámítva a látvány mindenesetre továbbra is az.

Harry nyálasan csókol - 5/10
Gőzsy Kati

A látvány már túl tökéletes. Főleg, ha azt nézzük, hogy a fő ütközet jelenetében nem tudjuk követni, hogy ki kit győz éppen le, pedig mindenki ott suhan a mágikus kapu körül fénysebességnél is gyorsabban, hogy varázserejét a másikra dobálja. Harry oldalán megjelennek barátai (egyiküket, Luna Lovegoodot rajongók közül castingolták), akkor Sirius Black (Gary Oldman) fantasztikus négyes-szerű csapata is az oldalukon harcol, és ellenük gyűjtötte be Voldemort az újabb seregét, élükön Helena Bonham Carterrel. A színészeket ezzel majd mind fel is soroltuk, és bár nemcsak ebben a viharos jelenetben remekeltek, mégis unalmasnak találtuk a háromórás filmet.

Először is a fordulatok kiszámíthatóak voltak: bár a Roxfortban kigyúrt Harryre a film elején rátörnek a dementorok, utána ugyanúgy otthon kezdi a részt, elmegy a suliba, és a végén legyőzi Voldemortot, ahogy már négyszer megtette. Csak most több baráttal, több haraggal és még több depresszióval teszi. "Üres is volt" - állapították meg a forgatókönyvről a tizenéves lánytestvérek, Réka (16) és húgai, akik megint eljöttek velem. "Egész szálakat vágtak ki a regényből, nem is beszélve a kviddicsmeccsekről, mobilmocsárról" - magyarázták."És nem volt elég félelmetes" - tette hozzá Réka. Persze az új Sötét varázslatok kivédése tanár ijesztően kedves lelki terrora, szőrszálhasogató bürokráciája a frászt hozta rájuk is, és Helena Bonham Carter is rémisztőbb boszorkány lett, mint képzelték, mindez mégis messze van attól, amit a negyedik rész után, és az ötödik rész beharangozása alapján vártak. Vagy csak lassan felnőnek a 2001-es első rész óta.


Azért vannak a jó barátok

Ahogy Daniel Radcliffe is emberesedik, hisz elkopott már a David Copperfieldként viselt babahája (mégha a mellettem ülő 13 éves Bíborka szerint túl nyálasan is smárol). Hermione a krumpliorra ellenére jó csajjá serdült, és az új lányszereplőt alakító Evanna Lynch is álmatagon szexi. "De akkor most mi jöhet még? Potter egyetemre megy, meg idegenvezető tanfolyamra?" - kérdezte a film végén rendezett fogadáson egy pincér, és tényleg már nincs nagyon más út az egyfolytában iskolába járó varázslótanonc előtt, csak az, hogy legyőzi Voldemortot vagy leérettségizik. Minderre már csak júliusig kell várnunk, akkor jelenik meg az utolsó kötet.