Molnár Piroska, a leszbikus domina

2007.02.02. 17:40
A nagyjátékfilmeket is elkezdték vetíteni a szemlén. Sándor Pál hosszú évek után forgatott újra, Kamondi Zoltán készített egy jó irodalmi adaptációt, ugyanez nem sikerült Vecsernyés Jánosnak.
Sándor Pál: Noé bárkája
Valuska László

Sándor Pál 18 év után rendezett egy öreges sztorit három nagyon jó színésszel, szépen fényképezve és Yonderboi élvezhető zenéjével. Mégsem működik a Noé bárkája. Kállai Ferenc és Garas Dezső kiöregedett bohócpárosa hiába próbálja karakterét életszerűvé varázsolni, a rendezőnek nem sikerül viccesen szembenézni az elmúlással, vagy ahogy ő mondja: "segget mutatni" a halálnak.

Garas Dezső, néhai moziigazgató, egy energikus nagyapát játszik, akinek minden vágya egy Harley Davidson. A mindennapi nyugdíjas életből csak unokája (Stefanovics Angéla) segítségével törhet ki: meg kell nyerniük az országos nagypapa tévévetélkedőt, ami konkrétan egy tíz perces RTL Klub-reklámot jelent.

A film központi helyszínét, a gangos bérházat Sándor Pál telepakolja mindenféle egzotikus tartalommal: kurvaanyázó Ganxsta Zoli, stricinek tűnő Szabó Győző, tájcsizó Alföldi Róbert, mentőző Pindroch Csaba. És átvette a szokásos párosokat is: a Mucsi-Scherert, akik rendőröket alakítanak, és a Szőke-Badárt, akik katolikus asztalosokat (de ez utóbbit csak onnan tudjuk, hogy elárulták a film utáni fogadáson.) Sándor Pál az isteni özönvíz elől mindenféle egyedből válogatott, hogy megmentse őket. Nem sikerült. Már biztonságban őrizzük nagy filmjét, a Régi idők fociját, de mostani filmjéből csak a Garas-Kállai-Törőcsik hármast engednénk fel a bárkára.

Vecsernyés János: Emelet
Strommer Nóra

A művészfilmek közönségét célozza meg Vecsernyés János a Kertész Imre Detektívtörténet című regénye alapján forgatott Emeletben, ami egy Kafka-hatású paranoiafilm. Vecsernyés második rendezésében a fiatalabb Haumann keresi a bajt, hogy aztán az idősebb Haumann hívja ki igazán maguk ellen a sorsot. Az öreg látszatfeladatokat ad a spicliszervezet ellen lázadozó fiának, hogy az forradalmárnak érezhesse magát.

Egy Mátrix-szerű, fordulatos leleplezőmozi is lehetett volna ebből, de nem lett. Csak a film képei működnek: a kelet-európai látszat demokrácia nyomasztó légkörét szürkés árnyalatok, geometrikus épületelemek, álomszerű képsorok, szokatlan közelik jellemzik, ami nem meglepő. A borongós, steril háttér nagyszerű, csak az előtérben a színészek nem tudnak mit kezdeni a szerepükkel. Egyetlen kivétel Haumann Péter: még a hosszasan mesélt recepteket is megtölti élettel. Mellette külön gyenge Haumann Máté alakítása, akinél csak egy laptop szövegel gépiesebben Herendi Lorájában.

Kamondi Zoltán: Dolina
V. L.

Kamondi Zoltán hosszú évek óta várt, négy millió euróból forgatott filmjének sikerült tökéletesen adaptálnia egy kortárs magyar regényt. És ez a film legnagyobb hibája. Mert ami működik Bodor Ádám Az érsek látogatása című szövegében, az végtelenül unalmas és vontatott a vásznon. A két órás film vetítésekor mindenkinek jól esett, hogy a Mammut-beli tűzriadó miatt leállt a vetítés egy kicsit.

De kezdjük az elején: Gábriel Ventuza megérkezik Bogdanski Dolinára, hogy elhunyt apjának tetemét elszállítsa onnan, de Dolinán ragad, ahol lassan hömpölyög az idő. Az ismeretlen kisváros valahol Kelet-Európában található, ismerős lehet elszigeteltségével és közösségével. A szeméttelep által körülvett büdös város külsőségeiben a húszas-harmincas évekre emlékeztet, pedig ma játszódik a történet.

Kamondi filmjének központi figurája Molnár Piroska, akit ezúttal is üdvözlünk, dölyfös madame, domina és leszbikus szerető szerepben brillírozik, és irányítja a kisvárost a háttérből, nőket futtat fodrászat címén, ruhakölcsönzőt nyit, illetve ő a közösség Keresztanyja.

Tapasztalataink szerint az ilyen filmeknek van a legnagyobb esélye a szemle-fődíjra: sok pénzből készült, rengeteg lassú svenkkel dolgozik, komoly irodalmi alapanyagból, egy-két jó alakítást is találhatunk benne, a sztori van annyira metaforikus, hogy hetekig elemezzék a filmelmélet szakon. De a fődíj biztos jele: a fejfájás és az unalom.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?