Jenna Jameson, az élő legenda

2003.02.09. 21:16
A kilencvenes évek pornójának legnagyobb (szerencsére ma is aktív) sztárja, sőt, az egész szakmának Traci Lords óta a legünnepeltebb női csillaga a kultikus tisztelettel övezett, és - nem utolsósorban - az "emberi maszturbáció történetét újraíró" Jenna Jameson volt.
Klasszikus történet-kezdés: érettségi után szülővárosában, Las Vegasban táncolt, eleinte szimpla showgirl-ként, majd a Crazy Horse II-ban. Utána meztelen modellkedés következett - Penthouse, Hustler, Club_ Több, mint hétszáz magazinban szerepelt; 2000-ben a "világ száz leggyönyörűbb hölgye" közé választotta az FHM.

Barátnője, Nikki Tyler biztatására látogatott el pornóforgatásra, első jelenetét Andrew Blake Fantasy Woman-jében csodálhatta a nagyérdemű, 1993-ban, tizenkilenc évesen. Ám nemcsak a nagyérdeműnek, hanem a szakmának szintén tetszhetett, mert hamarosan öt filmre szóló szerződést írt alá a Vividnél. Igazi elitcsillagok mellé, mint a sokáig csak leszbikus jelenetekben mutatkozó Janine Lindemuller, vagy Chasey Lain.

Jenna Jameson darkos
Tárhelyek királynője
Később a Wicked színeiben tündökölt, például olyan költséges darabokban, mint a Conquest. Nem egyöntetű sikerrel: szemére hányták, hogy több pályatársát (különösen Asia Carrera-t, Ashlyn Gere-t, Hyapatia Lee-t) nagyobb színészi tehetséggel áldotta meg a sors. De beletanult, sőt, nyilatkozta is, hogy a szexnél sokkal inkább a játékra, a szerepre összpontosít. Jelenleg pedig egyre több "legit" (hagyományos, azaz nem pornó) filmbe hívják. Azt állítja, jobban kedveli ezeket, mint a hardcore-t, s nagy álma az Oscar elnyerése. Független filmekben elég nehéznek tűnik, de - első lépésként a trófea felé - Hollywoodban is megfordult már. (Kedvenc filmje a Rekviem egy álomért.)

Az első látványos elismerést a legnevesebb amerikai szaklap, az AVN Legjobb Új Csillagocska díjával 1996-ban érte el. A papa társaságában jelent meg az átadáson, aki már gyerekkorában "szívtiprónak" becézte, és biztos volt benne: vagy így, vagy úgy, de lányából mindenképpen sztár lesz.

Barbie-arc, angyalszőke haj, sokat ígérő tekintet, gyönyörű test, kellően megszilikonozott mellek - ennyi kellene a csillagléthez, és semmi több? Vagy az egyedülálló önkielégítő-képesség, és - netán - a férfiak manipulálásának tudománya? Esetleg számtalan apró összetevőből, melyek mind Jenna tarsolyában nyugszanak, konstellál nagy egésszé?

Persze a jó helyen, jó időben közhely-tétel az ő esetében szintén működött: a kilencvenes évek közepének amerikai pornójából hiányoztak a Traci Lords, a Ginger Lynn kaliberű sztárok, holott a rajongók nagyon vágytak már az isteni idolokra. Az akkori Vivid Girl-ökből nem sikerült húsvér nagyságokat legyártani: ugyan buktak rájuk, de túl elegánsnak, megközelíthetetlennek, művinek bizonyultak hosszabb távon. Pont közéjük robbant be Jameson kisasszony, a gyönyörű, ám küllemében nagyon is szőke kaliforniai bombázó. Bombázott rendesen, rosszmájak szerint futószalagon, s azért, hogy gépiessé, örömtelenné vált a szakma, jópáran benne vélik felfedezni a bűnbakot. Pedig az interjúkban mindig elmondta a sztereotip, ám - lelkiismeretet nyugtató - választ, hogy igen, valóban imádja munkáját, és ugyan fontos a pénz, de mégiscsak másodlagos, trallala.

Jenna Jameson színes
Galvanizáló szájmunkás
A lényeg: Jenna kitöltötte az űrt, díjakat söpört be, össznépi kedvenccé avanzsálódott. Ráadásul őáltala és őbenne érte el a történelem során először egy pornószínész a mainstream-sztár státuszt. 1998-ban jutott el pályafutása csúcspontjára: "minden idők legnagyobb X-csillagaként" emlegették az idő tájt. Még dokumentumfilm is készült róla, az erotikus mozik nagyjainak fősodor-bálvánnyá alakulását illusztrálva. "Erre rendeltettem" - nyilatkozta mosolyogva a hősnő. Akkor, a topon akart búcsút inteni a pályafutásnak, de szerencsére csak ideiglenes döntésnek bizonyult, most is forgat rendületlen. Kicsit visszafogottabban, kicsit kevesebbet, de Jenna az Jenna. Tekintete - elsősorban a szájmunka közben - változatlanul galvanizál_ Kamera előtt, kamera mögött, mert a rendezésbe is beletanult. Elsősorban a clubjenna.com számára készíti filmjeit.

A gyerekek is felismerik, amikor sétál az utcán. Annak ellenére, hogy abszolút nem áll ínyére az "élő legenda" státusz. Nagyokat kuncog rajta. Ha ugyan marad rá szabad ideje, s akkor nem pont Howard Stern műsorában vendég. Az effélékben se kezdő: az E! Channel Wild On show-jában évekig háziasszonykodott.

Sokoldalú, univerzális tehetség. Akárcsak Traci Lords. Mintha az ő nyomdokaiban járna. Kérdés, sikerül-e túlszárnyalnia.