Árpád
-2 °C
4 °C

Kismet, a robot

2000.12.25. 13:46
Kismet sorsot jelent. Egyébként humanoid robot, csak a végtagjai hiányoznak. Az MIT Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában (környezet-reagensen) meresztgeti sóvárgó, nagy szemeit, tátogatja piros száját, s hegyezi csacsifüleit. Rodney Brooks, a robotika-guru és csapata tervezték - szerfelett barátságosra.
Úgy néz ki, mintha Furby és egy android Vasember keveréke lenne - jellemezte találóan Erik Davis, aki máskülönben a TechGnosis című kultikus olvasmányt (1998) jegyzi.

Kismet, az ember-robot
"Ember-robot rendszernek szántuk, nemcsak robotnak" - nyilatkozta Cynthia Breazeal, az egyik "szülő". Kismet elsősorban nem a robot-robot interakciót, hanem a robot és az ember közötti kommunikációt célozza. Összetett kibernetikus szövevény: létét tizenöt számítógép tartja fenn, Macintosh-ok, PC-k, ellenőrző hardware és software architektúrák, bonyolult (a laborban előállított) L-, továbbá QNX- és Linux-szisztémák. Csak a látást kilenc, darabonként négyszáz megahertzes, hálózatba rendezett masina szabályozza. Az érzékelő, a motivációs, a viselkedési és a mozgóképességek rendszerét pedig négy Motorola 68332.

A vizuális és az auditív jeleket egyaránt valós időben kezeli. Ugyanilyen (vizuális, auditív), valamint érzékelőbemenetekből, motorikus (gyermekhang, arckifejezés, továbbá a tekintet irányát és a fej mozgását alakító) kimenetekből áll össze. A motorrendszerek irányítják a látó és halló érzékelőket az ingerforrásra. S közben a kommunikációt célzó utasításokat is végrehajtják.

Rendszerek
Látórendszer
Négy, színes CCD-kamera, nagylátószög, 2,2 milliméteres lencsék. Azt hivatottak eldönteni, hogy Kismet mire figyeljen oda, illetve a távolságokról rögzítik az adatokat. A tekintetet, a pozicionális ellenőrzést Maxon DC-szervomotorok irányítják. A robotszemek az emberi szemhez hasonlóan mozognak.

Hallórendszer
A valós idejű beszédfelismerő programot az egyik MIT-laborban fejlesztették ki. A kommunikációs partner speciális, drót nélküli mikrofont használ, úgy, hogy ezáltal képes Kismet magatartását befolyásolni.

Vokalizációs rendszer
A robot vokalizációs képességeit egy - az emberi hanghordozás fiziológiai jegyeit modelláló - artikulációs (Klatt) szintetizátor generálja. A szintetikus beszédhez személyiségjegyek, illetve érzelmi tónusok társíthatók.

Az arckifejezést meghatározó motorikus rendszer
Kismet feje a különböző érzelmi állapotokat - dühöt, bánatot, kíváncsiságot, stb. - más és más formában juttatja a külvilág tudomására. A fül, a száj, a szemöldök, a szemhéj egyaránt több választási lehetőséggel bírnak, melyek különböző kombinációi egy-egy érzelmet fejeznek ki.

Az "emberrobot-rendszer" hat alrendszerből áll.

 • A "jellegzetességkivonatoló" rendszer a (komplex, dinamikus környezetként értelmezett) külvilág felől érkező, a robot viselkedése szempontjából fontos információkat válogatja ki, dolgozza fel.

 • Az érzékelőrendszer a kiválogatott és feldolgozott információkat a viselkedésre, a motivációra és a motorikus folyamatokra ható percepciókká alakítja.

 • A figyelőrendszer - a célból, hogy a robot kidolgozhassa a rájuk vonatkozó hatékony, speciális magatartási mintát - megállapítja, melyek a valóban fontos környezeti ingerenciák.

 • A motivációs rendszer a robot alapcselekedeteit és érzelmeit szabályozza. Hat érzelmet: dühöt, undort, félelmet, örömöt, bánatot, meglepődést.

 • A viselkedési rendszer az egymással versengő magatartási modellek közül választja ki, aktiválja az éppen megfelelőt.

 • A motorikus rendszer a robot motorikus képességeit igazgatja, s eldönti, melyik a helyes kifejezési forma. A testhelyzetet, a szemmozgást, az arckifejezést és a hangkibocsátást szabályozza.

  mérges érdeklődő boldog

  Kismet úgy nő fel, mint a gyerekek. Nevelőivel állandóan játszik, s közben tanul. Eltér a megszokott robot-képtől: ő nem a mestert tökéletesen kiszolgáló, látszatra önálló, valójában távirányított rabszolga. Brooks és munkatársai nemcsak új robotot, de új társadalmi kapcsolatokat is terveznek. Szocializálják a gépet.

  (Kismet számos filozofikus - identitásra, lélekre, emlékezetre, intencióra, érzelemre, tanulásra, empátiára, barátságra, erkölcsre s mindezek mibenlétére - vonatkozó kérdést vet fel.)

  Rodney Brooks
  Ausztrál születésű, az Egyesült Államokban élő mesterséges intelligencia és robotkutató. Matematika tanulmányait Ausztráliában kezdte, az amerikai Stanford Egyetemen számítógépes tudományokból doktorált, aztán - sokakhoz hasonlóan - az MIT Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában kötött ki. Morris különös dokumentumfilmjének (Fast, Cheap and Out of Control, 1997) egyik "főszereplőjeként" vált világhírűvé.

  A nyolcvanas évek végén rendkívül eredeti koncepcióval forradalmasította a robotikát. A hagyományos mesterséges intelligencia kutatásán alapuló okos, központilag irányított gépek helyett a környezettel - visszacsatolási hurkok által - interaktív kapcsolatban álló, folyamatosan tanuló robotokat javasolt. "Az elsőket nem sakkautomaták, hanem rovarok inspirálták" - írja Erik Davis. Brooks szakított a kartéziánus tudat-képpel. Szerinte a tudatosság az adott organizmus és a környezet interakciójának eredménye. Az öntudatlan kommunikáció egyre magasabb szintre emelkedik, végül tudatos rendszerré áll össze. Akárcsak Drexler, ő is "lentről felfelé" (bottom up) építkezik... Robotjait idegen környezetbe helyezi; a tanulási folyamat során emergens magatartásformák tapasztalhatók. Kismet ("elődje", Cog szintén) így szocializálódik. Mint a gyerekek.

  Brooks úgy gondolja, hogy a biológiai metaforák ("mesterséges immunrendszer", "élethű robot", stb.) noha közelítenek a valósághoz, valamit - ő se tudja pontosan, mit - mégis jócskán félreértelmeznek. Nem az "életesszenciára" s egyéb, ezoterikus témákra érzékeny füleknek jól csengő jelenségekre gondol: ez a "valami" biológiai, kémiai alaptermészetű.

 • Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?