Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két magyar aranyérem a pekingi gyorsíró-világbajnokságon

2009.08.24. 18:24
Két aranyérem, egy ezüst és egy bronzérem született a kétévente megrendezésre kerülő Intersteno gyors- és gépírói, valamint szövegszerkesztői világbajnokságon. A felnőtt mezőny győztese, Vicai Erika egy perc alatt 460 szótagot írt le, szinte hibátlanul.

Két magyar aranyérem született a Pekingben az Intersteno elnevezésű gyors- és gépírói, valamint szövegszerkesztői világbajnokságon: Vicai Erika felnőtt és Leitner Péter ifjúsági kategóriában. Árvayné Dani Judit, az Országgyűlési Hivatal gyorsíró irodájának helyettes vezetője elmondta, hogy a világbajnokságot kétévente rendezik meg, a múlt héten megtartott pekingi versenyen tizenkilenc ország csapata mérte össze erejét, a magyar csapatban 25 fővel.

Vicai Erika, aki a szintén az Országgyűlési Hivatal gyorsíró irodájának munkatársa, egy perc alatt 460 szótagot írt le, szinte hiba nélkül, ezzel a teljesítménnyel aranyat nyert felnőtt kategóriában. Második Árvayné Dani Judit lett, aki szintén 460 szótagot írt le egy perc alatt, Ferenc Zsuzsa pedig, aki a budakeszi polgármesteri hivatalnak dolgozója, 440 szótaggal bronzérmes lett.

Az ifjúsági kategória aranyérmese Leiner Péter, a Corvinus Egyetem hallgatója lett.

Az alapszöveget mind a 19 ország nyelvére lefordították, tehát a magyarok magyarul versenyeztek. A verseny háromszor öt percre van osztva, összesen 15 perc szöveg szól magyarul egy MP3-as lejátszóról. Ezt úgy kell elképzelni, mint a magasugróknál, amikor 150 centiméter az alap, majd 210 centiméterig emelik a lécet - magyarázta Árvayné. A győztes Vicai Erika tehát 15 perces szöveget rögzített úgy, hogy 460 szótagot jegyzett le egy perc alatt, szinte hibátlanul.

Árvayné Dani Judit azt is elmondta, hogy a nagyobb versenyek előtt rendszeresen gyakorolnak, szövegeket mondanak fel magnóra, majd ezt teszik át gyorsírásba. Rövidítéseket találnak ki maguknak, de ügyelniük kell a gyorsaság mellett a pontosságra is, hisz a sok hiba nagyon leronthatja az eredményt.