Ida
6 °C
9 °C

Két magyar aranyérem a pekingi gyorsíró-világbajnokságon

2009.08.24. 18:24
Két aranyérem, egy ezüst és egy bronzérem született a kétévente megrendezésre kerülő Intersteno gyors- és gépírói, valamint szövegszerkesztői világbajnokságon. A felnőtt mezőny győztese, Vicai Erika egy perc alatt 460 szótagot írt le, szinte hibátlanul.

Két magyar aranyérem született a Pekingben az Intersteno elnevezésű gyors- és gépírói, valamint szövegszerkesztői világbajnokságon: Vicai Erika felnőtt és Leitner Péter ifjúsági kategóriában. Árvayné Dani Judit, az Országgyűlési Hivatal gyorsíró irodájának helyettes vezetője elmondta, hogy a világbajnokságot kétévente rendezik meg, a múlt héten megtartott pekingi versenyen tizenkilenc ország csapata mérte össze erejét, a magyar csapatban 25 fővel.

Vicai Erika, aki a szintén az Országgyűlési Hivatal gyorsíró irodájának munkatársa, egy perc alatt 460 szótagot írt le, szinte hiba nélkül, ezzel a teljesítménnyel aranyat nyert felnőtt kategóriában. Második Árvayné Dani Judit lett, aki szintén 460 szótagot írt le egy perc alatt, Ferenc Zsuzsa pedig, aki a budakeszi polgármesteri hivatalnak dolgozója, 440 szótaggal bronzérmes lett.

Az ifjúsági kategória aranyérmese Leiner Péter, a Corvinus Egyetem hallgatója lett.

Az alapszöveget mind a 19 ország nyelvére lefordították, tehát a magyarok magyarul versenyeztek. A verseny háromszor öt percre van osztva, összesen 15 perc szöveg szól magyarul egy MP3-as lejátszóról. Ezt úgy kell elképzelni, mint a magasugróknál, amikor 150 centiméter az alap, majd 210 centiméterig emelik a lécet - magyarázta Árvayné. A győztes Vicai Erika tehát 15 perces szöveget rögzített úgy, hogy 460 szótagot jegyzett le egy perc alatt, szinte hibátlanul.

Árvayné Dani Judit azt is elmondta, hogy a nagyobb versenyek előtt rendszeresen gyakorolnak, szövegeket mondanak fel magnóra, majd ezt teszik át gyorsírásba. Rövidítéseket találnak ki maguknak, de ügyelniük kell a gyorsaság mellett a pontosságra is, hisz a sok hiba nagyon leronthatja az eredményt.