Gorillakölyök született Budapesten

2010.01.06. 12:55
A kicsit hermetikusan elzárva tartják, azt figyelik gondozói, szopik-e. Utoljára 2000-ben született gorilla a Fővárosi Állatkertben.

Tíz év után ismét gorilla született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kölyök január 5-én, kedden reggel látott napvilágot, ő az év első újszülöttje a városligeti intézményben. A kölyköt és az anyaállatot hermetikusan elzárták a külvilágtól, így jelenleg sem a nagyközönség, sem a sajtó munkatársai nem láthatják, sőt az állatkerti dolgozók közül is csak a gondozók és az állatorvosok léphetnek be az emberszabásúak házába - írja Hanga Zoltán, az állatkert sajtósa egy közleményben.

A kölyök és az anyaállat, a kilencéves N'Yaounda jól vannak, azt azonban még nem tudni biztosan, hogy minden rendben lesz-e a kicsi felnevelésével. A gondozók most azt figyelik, hogy a kölyök rendesen szopik-e, illetve, hogy az anyaállat rendben gondoskodik-e utódjáról. N'Yaoundának ez az első kölyke, így az utódgondozás terén nem számít tapasztalt állatnak.

Ha a kicsi tartósan megnyugtató rendszerességgel táplálkozik, az anya viselkedése sem válik rendellenessé, és a gorillacsapat többi tagjai is nyugodtan viselkedik, hamarosan a sajtófotósokat és a forgatócsoportokat is beengedhetik a nézőtérre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta élnek nyugati gorillák (Gorilla gorilla). Az akkor érkezett két állat, a most harminchárom éves Liesel nevű nőstény és a három évvel fiatalabb Golo nevű hím frigyéből három kölyök született a magyar főváros állatkertjében. Közülük a legfiatalabb, Ebobo nevű hím jelenleg is itt él. Rajtuk kívül az elmúlt években két fiatal nőstény is érkezett Budapestre: Iringa 2002-ben Franciaországból, N'Yaounda, a most született kölyök anyja pedig 2008-ban a hídjáról nevezetes holland város, Arnhem állatkertjéből.

A világ állatkertjeiben összesen mintegy 750 nyugati gorilla él. Ezen az állatkerti népességen belül az elmúlt tizenkét hónapban összesen 16 ellés volt, a gorillák születése tehát világviszonylatban sem számít túl gyakorinak. Ez nem állatkerti sajátosság, megfelel a gorillák természetbeni szaporodási stratégiájának, aminek lényege, hogy viszonylag ritkán, és alkalmanként csak egy utódot hoznak világra: az alacsony születési számot az újszülötteknek nagyobb felnövekedési esélyt kínáló fejlett utódgondozással ellensúlyozzák. Világviszonylatban az első állatkerti gorilla 1956-ban született az USA-beli Columbusban.