Jenő
-3 °C
6 °C

Oxigénpalack nélkül mennének magyar hegymászók a Mount Everestre

2010.02.16. 18:42
Tisztán és önerőből, azaz oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül akarja megmászni Klein Dávid és Várkonyi László a Mount Everest csúcsát tavasszal.


A Dreher 24 Everest Expedíció 2010 nevet viselő kéttagú csapat azt tűzte ki célul, hogy a magyarok közül elsőként hódítja meg oxigénpalack nélkül a 8850 méter magas csúcsot. Mindketten többször próbálkoztak már a feladat megvalósításával, 2007 tavaszán együtt 8650 méterig jutottak oxigénpalack használata nélkül az északi, tibeti oldalon. Akkor biztonsági okok miatt nem másztak tovább.

Az expedíció jelenleg felkészülési szakaszban van, a hegymászók alapoznak és erősítenek. Ez egyaránt jelent mentális, fizikai és logisztikai felkészülést. Cardiogyakorlatokat végeznek, ferde futópadon edzenek, víz alatti úszással és erdei futással erősítik magukat. Jól tudják, hogy miként reagál a szervezetük, van tapasztalatuk, ismerik a tervezett útvonalat: a felkészülés alatt gondolatban is többször végigjárják a hegyet. Egy-egy expedíció során akár több mint 10 kilogrammot is fogyhat a hegymászó, aki hibrid, fura élőlény - fogalmazott Klein Dávid.

A nagyjából két hónapot igénybe vevő expedíció március végén indul. A hegymászók várhatóan április elején érik el az 5300 méteren levő alaptábort. A csúcstámadásra reményeik szerint május első felében kerülhet sor. Az Everest csúcsának közelében a légnyomás kevesebb mint harmada a tengerszinten mértnek, ezért a hegy megmászásának legnagyobb nehézségét a belélegezhető oxigén hiánya jelenti majd.

A csúcsot eddig több mint négyezerszer érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 150 körül mozog. A kis logisztikájú, serpák segítségére és oxigénpalackra nem támaszkodó expedíciók általános vélemény szerint sportszerűbb hozzáállást képviselnek és alacsonyabb környezeti terhelést jelentenek a hegyre nézve. A nemzetközi hegymászó szövetség (UIAA) is csak ezeket a megmászásokat ismeri el és tartja nyilván. A Mount Everest csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?