Banksy graffitiháborút robbantott ki Londonban

2010.03.05. 10:48 Módosítva: 2010.03.05. 16:12
A sztárfirkás ráfestett egy 25 éves graffitire, mert szerinte a vandálok nem beszélhetnek magántulajdonról. A kétgyermekes apuka akcióba lendült.

Egyszerre izgalmas és nevetséges háború kitöréséről tanúskodnak a londoni házfalak az utóbbi hónapokban. A történet egyik szereplője a világhírű Banksy, a festményeit százmilliókért árusító, múzeumokba álműtárgyakat becsempésző, társadalom- és művészetkritikus munkákat készítő graffitis, aki egy téli este négy új képet készített egy londoni csatorna, a Regent's Canal falára.

A koszos téglafalakra festett munkák azért kerültek reflektorfénybe, mert érintették London egyik klasszikus graffitijét is. Az embermagasságú betűkből álló feliratot még a nyolcvanas években festette fel a falfirka egyik pionírja, bizonyos Robbo. Maga a graffiti nem különleges: a kor stílusában nagy, színes betűkből áll, amelyekre csillogást is festett az akkor 16 éves művész és futballhuligán.

A firka azért volt közismert a szubkultúrában, mert szokatlanul hosszú ideig, több mint 25 évig épen maradt, emlékeztetve a hőskorra.

Átértelmezés vagy arrogancia

Banksy ezt a munkát festette át, egyébként a tőle megszokott, szellemes módon. A képen egy férfi látható, amint feltapétázza Robbo graffitijét egy szürke falra. Bár egyesek úgy vélték, hogy ezzel Banksy fejet hajtott Robbo előtt, többen gondolják azt, hogy valójában pökhendi gesztusról van szó. Néhány graffitis ajánlkozott, hogy ellentámadásba lendül, és átfesti Banksy stenciljét, de Robbo maga akart elégtételt venni.

Annak ellenére, hogy 16 éve felhagyott a graffitivel, és mint kétgyermekes apa és suszter lett hasznos tagja a társadalomnak, újra festékszórót fogott. Egy éjszaka átalakította Banksy képét, mégpedig úgy, hogy az eredetileg plakátot ragasztó figura azt festi: King Robbo.

Banksy nem az utcán, hanem szóvivője útján válaszolt. "Nem festettem át Robbo munkáját. Egyedül arra a részre festettem rá, ahol az szerepel, hogy mrphfgdfrhdgf. Egyébként meg szürreálisnak találom, hogy a graffitisek tulajdonjogot formálnak bizonyos helyekre. Azt gondolnám, a vandálok egyik jellemzője, hogy nem tisztelik a magántulajdont."

Kihúzta a gyufát

A harc azonban nem fejeződött be itt. Robbo és támogatói megkezdték a ma már látványosságként közismert londoni Banksy-stencilek átfestését.

Robbo végigment a csatorna partján készült többi munkán is. Átalakította a víz felszínének magasságába felfújt feliratot, amely ezek után nem úgy szólt, hogy Nem hiszek a globális felmelegedésben, hanem hogy Nem hiszek a háborúban. (I don't beleive in global warming helyett I don't beleive in war lett, ami viszont ebben a kontextusban kevésbé vicces.)

A Banksy nevét kihalászó fiú zsinórjának végére pedig egy olvadó jégkocka került, street credit felirattal, ami szintén a sztár kritikájaként értelmezhető.

Egy februárban átfestett Banksy-kép
Egy februárban átfestett Banksy-kép

A londoni street art-történelmet jól ismerők szerint a sztár és a graffitimatuzsálem harca nem ezzel az akcióval kezdődött. Robbót néhány éve egy kelet-londoni kocsmában bemutatták Banksynek, aki azonban csak annyit mondott, hogy "sosem hallottam még rólad."

A karrierjét skinheadként és futballhuligánként kezdő Robbo elmondása szerint akkorát kevert le kollégájának, hogy elrepült a szemüvege. "Lehet, hogy soha nem hallottál rólam, de az biztos, hogy mindig emlékezni fogsz rám" - állítólag így zárta le a beszélgetést Robbo, aki egy ideig még folytatja a Banksy munkák pusztítását.