Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak nehogy történjen valami Nyíregyházán

2010.05.09. 11:03
A Lego-projekt egy kis dán faluból indult, és ha nincs a második világháború, akkor talán semmi sincsen. A világ négy Lego-gyárából mi a nyíregyháziba látogattunk el.

Sokáig vitatkoztak rajta kevésbé vidám, ám fontos filozófusok, hogy mi a legtökéletesebb forma a világon, és bár a kosárlabda jött ki végleges válaszként, nem elhanyagolható módon meg kell említeni a kockát is. Annak is a Lego által gyártott változatát, amit Magyarországon is készítenek. A kiváló Legoblog szervezésében megvizsgáltuk a nyíregyházi gyárat. Átlagban 62 Legója van egy embernek, fontos ügyről van szó, és négymilliárd Lego-ember van a világon. Bár kiderült, hogy "szegény figurák a kilencvenes évek közepe óta csak dolgozni és bűnözni tudnak járni, ám lakniuk nincs hol" - mondta a Legoblog mindenese, Tutu, aki lakóházat tervezne a Citybe.

A Legónál Csodaroszágban
Fotó: Valuska Gábor

Napi 2 millió Duplo

Rögtön az elején tisztázzuk: elsősorban a Duplót gyártják itt a műanyag granulátum feldolgozásától a végső bedobozolásig. Annak minden tartozékát innen viszik a világ minden részére, a klasszius Legóból csak 4X2-es kockát, semmi mást. A Duplo a teljes Lego-forgalom 12 százalékát adja. "Évente mintegy 14 millió Duplo-doboz kerül ki a nyíregyházi gyárból. Ehhez naponta 2 millió Duplo-kockát és Duplo-alkatrészt fröccsöntünk" - tudtuk meg Tóth Csaba kommunikációs igazgatótól. 1250 dolgozó dolgozik a 27 ezer négyzetméteres nyíregyházi telephelyen.

Az egész világon négy országban gyártják a Lego összes termékét: Mexikóban, Csehországban, Dániában és nálunk. 2009-ben a szingapúri központú Flextronics nyíregyházi gyárát vásárolta fel a Lego, de addig is beszállítottak. "A Duplo késztermékeket a csehországi Jirnybe, a Lego-csoport európai disztribúciós központjába szállítjuk, valamint Dallasba, az amerikai kontinens elosztóközpontjába. A System félkésztermékeket a dániai Billundba, a csehországi Kladnóba, valamint a mexikói Monterreybe visszük" - árul el részleteket Tóth. A legnagyobb Lego-vásárló Európában Németország, mellette a legnagyobb kereslet Amerikában mutatkozik, de érthetően népszerű a skandináv és a Benelux államokban. Nekünk sem kell pironkodnunk, Tóth szerint jók a visegrádi országok mutatói is.

A legfontosabb kérdések Tutunak, a Legoblog mindenesének

A világ legjobb Legója?

Ebben a készletben minden megvan, amitől bárki egyetlen perc alatt egy életre függő lesz. Van régi űrhajós készlet, aminél szuperebbet nem tudok elképzelni, de a varázslat megtartása végett nem veszem meg. A doboza egyszer már volt a kezemben.

Melyik a legdrágább Lego?

A régi készletek közül a 7750-es mozdonyért másfél millió forintot is elkérhetnek. A korosabb, eredeti csomagolású (bontatlan) készletek ára gyakran elmegy 500 ezer forintig. Az új és boltban is kaphatók között jelenleg a Star Wars-os Millenium Falcon speciális kiadásánál (160 ezer Ft) nincs drágább.

Melyik a legnehezebben összerakható Lego?

Bármelyik bonyolultabb Technic készlet nagyon nehéz lehet. Nevezzünk ki közülük egy tavalyi darabot. Számomra a legnehezebben összetehető Lego a készletekhez járó matrica. Sosem tudom egyenesen illeszteni.

Mi volt a legérdekesebb bármi, ami a Legóhoz kapcsolódik?

Egy régi telefon.

Melyik a kedvenc legós reklámod, kliped, kisfilmed?

A nyolcvanas évek elején volt egy focimeccs tematikájú film, amit Magyarországon készítettek. Az mindent visz, de az interneten egyszerűen nem lelem, pedig 3 éve folyamatosan keresem. De legyen ez:

A gomb és cső

A Lego története egy asztalossal kezdődött, Ole Kirk Christiansennel, aki 1932-ben a dániai Billundban megalapította játékgyárát. Harminc év műlva bátran gondolhatott erre a pillanatra úgy, mint ami fordulópont volt az emberiség életében. Az alapító részben megszívta a második világháborúban, mert fa alapanyagú játékokat nem tudtak készíteni, égi jelként még a faraktáruk is leégett, így gyorsan elő kellett állnia valamivel. Christiansen ekkor a műanyagra gondolt.

Még több kép

A második világháborúval aztán nyert is, mert tilos volt a negyvenes években német termékeket Dániába vinni, így a jó német játékiparral nem kellett versenyezni. Senki nem hitt Christiansennek 1947-ben, ráadásul nehezen is kapcsolódtak az egyes elemek egymáshoz, így a játék lényege veszett el. Az áttörés oka a traktor. A magyarázat: 75 ezer traktort adtak el, felépítették a brandet. A hatvanas évekre megoldódott a "gomb és cső" rendszer, így bár a legnagyobb európai játékkiállításon, a nürnbergin nem érdekelt sokakat, nagyon gyorsan siker lett a Lego. Christiansen fia, Gottfried közben azért fizetett embereket, hogy bemenjenek a játékboltokba, és Legót kérjenek, így hájpolta saját termékét.

Titkos hadiüzem

A nyíregyházi gyárban rendkívül fontos a pontosság, az egész rendszer úgy van felépítve, mintha atomfegyvert rejtegetnének. Például vannak részek, amiken csak keresztülrohanunk a gyárlátogatáskor, a csomagolási részleget meg sem nézhetjük, a lényeget úgy sem látjuk. Ömlik be a sok Duplo-darab, a gép válogatja, csomagolja. A legósok szerint a készítés pontos technikája és a csomagolás rendszere miatt nem lehet őket másolni, a nyolcvanas években felbukkant első, Tyco Industries által gyártott koppintás óta nem nagyon sikerül ez.

A Legónak van egy kreatív csapata, amelynek tagjai valahol Dániában ülnek a világ legszuperebb munkakörében, és Legókat terveznek: mondjuk heti feladatként olyat, hogy a kalózos témához csináljanak-e nagyobb hajót, esetleg átdolgozzák-e valahogy a tűzoltóautót. "Gyárunkban is működtetünk egy központot, amely ezen ötletekhez inspirációt és továbbfejlesztésükhöz eszközrendszert ad. Ezeket a nyiregyházi ötleteket új Lego-termékekben és régebbi termékvonalak tökéletesítésében láthatjuk viszont" - mondta Tóth, akit nem sikerült meggyőznünk arról, hogy árulja el, mit köszönhetnek a magyaroknak a Lego-rajongók.

Duplo-fiú, Duplo-lány, Duplo az igény, Duplo a vágy

A Lego a rendszerében hordozza, hogy akár a nyíregyházi gyártósorról valaki olyat mondjon, ami az egész világon berobbanhat. A dolgozó kitalál valamit, felterjeszti a helyi főnöknek, aki továbbadja. Bonyolult a lánc. Itt kanyarodjunk vissza a névválasztáshoz: Ole Kirk Christiansen kiadta a dolgozóknak, hogy az új terméknek találjanak ki nevet, a nyertes kap valami exkluzív vörösbort. De még ezt is megtartotta magának, amikor rájött a névre, ami a leg godt (jót játszani) szintagmából jött létre, bár az egyik dolgozó is valami hasonlót mondott.

A Lego néhány éve még rossz helyzetben volt, de tavaly 296 millió euró adózott eredménnyel zárt, ami 63 százalékkal több az előző évinél. A bevétel 22,4 százalékkal emelkedett, úgy, hogy a piac stagnált a válság miatt. 2010-től a Lego és a Disney együtt dolgozik, rajzfilmhősöket fröccsöntenek. Mi a Toy Story és a Verdák elemeit láttuk a Duplóban. A dán játékgyár korábban is részt vett hasonló együttműködésekben, kiöntötték a Csillagok háborúját, az Indiana Jonest és a Batmant. Mindezek közül a Csillagok háborúja egyszer már konkrétan megmentette a Legót, akkora sikere lett a kilencvenes évek közepén, pedig úgy tűnt, nem fejlődik tovább a cég. 2009-ben a Lego-csoport történetének legsikeresebb évét zárta 416 milliárd forintos forgalmával.