Hungarikumkavalkád az újszilvási ágyaspálinka-fesztiválon

2010.05.20. 14:18
Az országban egyedülálló technológiával készült Bolyhos ágyaspálinka mellett számos más hungarikumot is megkóstolhatnak majd a vendégek a szombati újszilvási ágyaspálinka fesztiválon.

Jónás József, a Pest megyei rendezvény sajtófőnöke csütörtökön elmondta az MTI-nek, hogy a reggeltől éjszakáig tartó vásártéri programok egyik attrakciója a tavalyi Guinness-rekord megismétlése lesz. A világ legnagyobb, 54 literes pálinkásüvegéből egy óra leforgása alatt 2700 pohárnyi Bolyhos-féle ágyas meggypálinkát osztanak ki a vendégek között, így mire mindenki megissza a 2-2 centiliternyi kóstolót, ki is ürül a hatalmas üveg.

A fesztiválon tíz, Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyű terméket előállító cég is képviselteti magát (hárman helybéliek), így egyebek mellett remek újszilvási méz és kolbász gazdagítja majd az enni- és innivalók tárházát - jegyezte meg a sajtófőnök.

Az ötödik alkalommal megrendezett ágyaspálinka fesztivál egyben a pálinkafőzők országos találkozója is, de Bolyhosékat ebben a műfajban aligha lehet túlszárnyalni. A két cégtulajdonos (apa és fia) által szabadalmaztatott, aszalt gyümölcságyon érlelt, tiszta aromájú, kellemes ízű pálinkát hat hónapig tartályokban és fahordókban tartják. Palackozáskor a pálinka fajtájával megegyező, saját készítésű aszalt gyümölcsöt tesznek az üvegekbe, majd erre töltik a kiváló nedűt, és következhet az újabb 5-6 hónapos érlelés. Az így előállított italt kínálják majd a fesztiválon is.

Bolyhosék egyébként 2001-ben vettek részt először nemzetközi versenyen, és azonnal hatalmas sikert arattak. Mára több rangos díjat, arany-, ezüst- és bronzérmet mondhatnak magukénak. Cserszegi fűszeres szőlőpálinkájuk 2006-ban „nagyaranyos”, illetve az év „zászlóspálinkája” lett. Ez utóbbi elismerést a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület ítéli oda.

2007-ben a Bolyhos ágyas cigánymeggy pálinkát választották Magyarország legjobb pálinkájává - utalt rá a sajtófőnök, hozzátéve, hogy a Bolyhos-féle ital többszörös KMÉ-minősítésű.

S hogy mi a titka az igazán jó pálinkának? A magát pálinkaszakértőnek nevező sajtófőnök szerint a siker 70-80 százaléka a gyümölcsön, illetve a cefrén múlik, a maradék 20 százalék a technológián. Fontos követelmény a gyümölcságyon érlelés, 100 liter pálinkához legalább 10 kilogramm érett vagy 5 kilogramm aszalt gyümölcsöt kell felhasználni. Mint mondta, a válogatott gyümölcsből készített, 20 fok alatt erjesztett ital aromájából szinte azonnal azonosítható a domináns gyümölcs (Bolyhosék 27 félét alkalmaznak).