Partnerség a cigányság bemutatására Somogyban

2010.06.21. 14:18
A cigányság történetével kapcsolatos kutatási anyagok minél szélesebb körű bemutatása, tudományos konferenciák közös szervezése, a cigányságot érintő kulturális antropológiai programok megvalósítása a célja a kaposvári cigány kisebbségi önkormányzat, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága, valamint a Somogy Megyei Levéltár közötti együttműködési megállapodásnak, amelyet hétfőn írták alá.

Bogdán Imre romológus, a kisebbség önkormányzat elnöke szerint az együttműködés hozzájárulhat ahhoz, hogy a többségi társadalom betekintést kapjon a cigányság történetével foglalkozó kutatásokba, egyúttal erősítheti a roma fiatalok identitástudatát.

A kisebbségi önkormányzat elnöke jelezte: az együttműködés részeként ősszel, de legkésőbb jövő év tavaszán szeretnének egy kiállítást rendezni, amely bemutatja a cigányság életét, történetét, kultúráját.
Költő László, a múzeum igazgatója példaértékűnek nevezte az együttműködésről szóló megállapodás aláírását. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy másutt lenne hasonló kezdeményezés.

A megyei múzeumban ugyan nincs külön szakember, aki ezzel a témával foglalkozna - mondta az igazgató, de ígérte: a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak a cigánysággal kapcsolatos kutatásokra, gyűjtésekre és keresik a közös pályázatok lehetőségét.
Bősze Sándor, a megyei levéltár igazgatója felidézte: két munkatársuk is foglalkozott a cigányság történetének, kultúrájának kutatásával.

Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés gazdagítja az eddigi ismereteket a cigányságról, amelyhez a levéltár középkortól kezdődően rendelkezésre álló írásos dokumentumai is hozzájárulnak.