Meglovagoljuk a vízisárkányt ügyesen

2010.08.29. 14:32
A sárkány a legszebb és legszomorúbb mesebeli állatok egyike, Kínában erős hagyománya van, nálunk Süsüvel kihalt. Néhány éve a magyarok a sárkányhajózás legjobbjai a világon. Szombaton az 500 méteres versenyeken két arany- és egy ezüstérmet szereztünk.

A SZIN fesztivállal párhuzamosan rendezik a sárkányhajó-világbajnokságot, amiről utólag kiderült, elég erősek vagyunk. A hosszú sárkányfejes hajók szépek és izgatóak a képek alapján is, így felkerekedtünk megnézni, hogyan lovagol a magyar vízisárkányt. A sárkány a kínai kultúrkörben jóságos lény, a keresztényben gonosz, ez a különbség a hozzáállásbeli különbségeken is látszik. Ázsiában szórakozás, nálunk versenysport.

Több mint kétezer évvel ezelőtt egy drámai, de érzelmes történet alapozta meg a sárkányhajózást. A népszerű kínai költőt és államférfit, Qu Yuant csúnya, féltékenységből elkövetett ármánykodással megvádolták, hogy elárulta hazáját, pedig ilyet nem tett. Mindezt a japán sportoló mesélte, aki tizenéves kora óta versenyez. Az interneten hozzáolvasva kiderült, hogy Qu Yuan végül nem tudott máshogy ellenállni az elnyomónak, a Mi Lo folyóba ugrott. A kínai népnek ez annyira sokat jelentett, hogy a halászok hatalmas hajóikkal elindultak megkeresni.

A japán arról mesélt, hogy Ázsiában elképzelhetetlenül népszerű a sárkányhajózás, ami inkább eseménynek fontos, nem versenysportnak. Sok száz hajó indul, mindegyik gyönyörű. Az ott nem versenysport, itthon ez is az. "Eredmény kell Magyarországon, nincs mellébeszélés" - mondja az idősebb, 14-szeres világbajnok kormányos, a nagypapa korú Krausz Mihály, aki vidáman készült a délutáni futamokra, előtte beavatott minket.

Tizenkét és fél méter hosszú, 250 kg egy ilyen hajó, amiben egyszerre 22-en is utazhatnak. Gyönyörű a hajótest, amelyet mindig a rendező ország biztosít a versenyre, így minden a rendező ország stílusához igazodik kicsit.

A sárkányhajózás elég fiatal sport, és nemcsak nálunk: az első klub itthon 1997-ben alakult, az országos szövetség 1998-ban, az első nagyobb verseny 2002-ben volt, bajnokság 2003 óta van. Az első vb-t 1995-ben Kínában rendezték. Idén Magyarországon a szegedi pályán van, még az olimpiai bajnok Vajda Attila is beül a hajóba.

"A félmeztelen fiúk hátát a kajakos lányok szétkaparják, ezért a legjobb, ha a sárkányhajóban kenusok ülnek" - mondja Krausz, aki be is mutatja, mennyi hely van egy hajóban, ahol 22 embernek kell elférnie. Húsz ember evez, egy dobol, egy kormányoz, a két legfontosabb ember a két stroke, akik a ritmust adják

"Fejben már összeállt az evezés, gondolom" - mondja csapattársainak 30 méterről egy lány, a többiek nyammognak még a süteményen. Inkább tűnik ez családi eseménynek, mint vérbeli versenynek. Például ha kiszállnak a hajóból, vannak, akik sörözni kezdenek. Az ebédszünetben az orosz lányok a szobornál fotózkodnak, valamelyik magyar egység egymást hecceli, az iráni lányok a buszra várnak.

A sárkányhajózást bárki űzheti, férfiak és nők vegyesen, kicsik és öregek is fontos alkotórészei lehetnek a csapatoknak. Krausz Mihály tizennégyszeres világbajnok kormányos, hetet egy versenyen, a thaiföldin gyűjtött össze, férfiban, nőiben és vegyesben is ő kormányzott minden távon, 200 méteren, ötszázon és kétezren. Most három aranyat vár. Krausz hajtja 500-on a hajót, kemény tempót mennek, könnyedén nyernek, beérkezésük után hosszan hullámzik a víz, a kormányos elkezdi a Ki a jobb rigmust, boldogan ünnepel a csapat.