Lezárult a Zala megye hét csodája projekt

2010.12.28. 08:23
Több mint 50 ezer szavazó véleménye alapján, 15 hónapos folyamat végén zárult le a Nagykanizsai Civil Kerekasztal (NCK) által életre hívott, épített és természeti értékeket bemutató, Zala megye hét csodája című mintaprojekt.

Az ötletadó szervezet ügyvezető elnöke, Budavölgyi Kálmán szerint a nemcsak zalaiaktól, de az ország távolabbi vidékeiről, Európa más tájairól és a kontinensen kívülről is érkezett szavazatok alapján Zala megye hét, ember alkotta csodája lett Becsehely-Pola műemlék temploma, az egervári várkastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a kallósdi Szent Anna körtemplom, a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum, a nemesnépi fazsindelyes, szoknyás harangláb és a zalaszántói sztúpa.

A megye hét természeti csodájaként szavazták meg a bödei energiadombot, a Keszthelyi-öblöt, a cserszegtomaji kútbarlangot, a hévízi gyógytavat, a Kovácsi-hegy bazaltfolyosóját, a Kis-Balatont és a zalaegerszegi Azáleás-völgyet. A kampány első körében több mint 300 csodára tettek javaslatot a szavazók, majd a második körben voksaikkal kijelölték, hogy melyik az a két kategóriában egyaránt 25 érték, amiből végül kiválasztották Zala hét épített és hét természeti csodáját.

A projekt ideje alatt több mint 50 ezer szavazat érkezett az internetes szavazások során, s a kampányhoz nemcsak a Zalából elszármazottak, hanem a zalai táj szerelmesei is csatlakoztak szerte a világból.