Egy Burkina Fasó-i iskola terve nyerte a Holcim építészeti világversenyt

2012.03.30. 16:33
Egy Burkina Fasó-i iskola terve, egy Sao Pauló-i többcélú közösségi központ, és egy berlini városfejlesztési projekt nyerte a 2012-es Holcim Awards for Sustainable Construction (Holcim-díj a Fenntartható Építészetért) világversenyt.

Az aranyérmet egy olyan Burkina Fasó-i középiskola ötlete nyerte el, amely ötvözi a környezeti és társadalmi teljesítményt. A Gando városában található iskolát Diébédo Francis Kéré, a berlini Kéré Architecture gandói születésű építésze tervezte, aki helyi általános iskolájával 2004-ben elnyerte az Aga Khan Építészeti Díjat.

A11AMgoBF-gallery001x
Fotó: Kéré Architecture

A középiskola épületében a nyári hőségben egy passzív hűtési rendszer teremti meg a tanuláshoz szükséges kellemes hőmérsékletet földalatti csővezetékek, dús növényzet, irányított légáramlás és dupla fedelű tetőzet, valamint homlokzat kiépítésével.

Az ezüstérmes terv a brazíliai Sao Paulo kedvezőtlen fekvésű szegénynegyedét változtatja egy aktív és termékeny közösségi térré.

A12GLsiBR06x
Fotó: Urban Think Tank

A brazil Urban-Think Tank építésziroda munkatársai, Alfredo Brillembourg és Hubert Klumpner által megálmodott projekt egy teraszos kialakítású közösségi teret formál városi kertekkel, vízvezetékkel, szabadtéri színházzal, zeneiskolával, koncertteremmel, sportolási lehetőségekkel és tömegközlekedéssel.

A berlini Spree folyó egy alulhasznosított ágát egy 745 méter hosszú természetes úszómedencévé alakító terv nyerte a bronzérmet.

A12GLbrDE02x

A pályázat - amely az építészeti verseny európai regionális döntőjén aranyérmet nyert - a történelmi belvárosban a Múzeum-szigethez közel hozna létre egy közösségi szabadidőteret. A német Realities United építésziroda tervezőcsapata Tim Edler vezetésével vetette papírra a tervet, amely magába foglal egy csaknem két hektáros nádas területet egy felszín alatti homokos talajréteggel, amely a folyóvíz természetes szűrőjéül szolgál.

Az innovatív építőanyag kifejlesztését díjazó Globális Holcim Innovációs díjért  (Global Holcim Innovation prize) első ízben szállt versenybe a Holcim Awards regionális döntőinek 53 díjazott pályázata. Az elismerést, amely a fenntartható építészethez kifejlesztett új építőanyagokat és építési technológiákat díjazza, egy svájci, egy német és egy nagy-britanniai terv kapta. A világversenyre 32 érvényes magyar pályázat érkezett, amelyek közül a legkiemelkedőbbeket novemberben díjazták Budapesten. Magyar tervnek azonban ezúttal már a regionális versenyben sem sikerült díjat nyernie.