Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendes buli a bulinegyedben

2014.03.22. 17:33
Pénteken megnyitott a LÄRM, Budapest új, kifejezetten kortárs tánczenére fókuszáló a klubja a Fogasház emeletén. A cél a hazai techno-house közönség bevonzása úgy, hogy lehetőleg elkerüljék a szimplán csak lerészegedni akaró turisták seregét.

A 2000-es évekhez képest elég komoly változáson ment át a budapesti partyélet. Visszaszorultak az akár többezres tömeget megmozgató klubok, az elektronikus tánczene népszerűsége elérte a csúcspontot, kifejlődött a belvárosi bulinegyed és a West-Balkán tragédia is megváltoztatta a dolgokat.

A megváltozott igényekhez pont a legjobb időben alkalmazkodott a pesti bulinegyed. Az emberek nagy része nem a bizonyos zenei tematikához köthető helyeket kezdték preferálni, hanem átálltak egy valamilyen rotációra, vagyis a sok egymás melletti klub, romkocsma és szórakozóhely miatt már az lett a sztenderd, ha egy este több helyre is benéznek az emberek a legmegfelelőbb bulit keresve.

Azonban még mindig van igény a szorosabb zenei koncepcióra épülő klubokra, amik különböző szubkultúrák párszázfős magjára fókuszálnak. Ilyen volt például a Mono az Ó utcában, amit nagyon sokszor emlegettek fel az újonnan megnyílt LÄRM első estéjén.

A LÄRM a Fogasház emeletére épült azzal a céllal, hogy a Monóhoz hasonló kompakt kis klubot hozzanak létre a Belvárosban, ahol nincs hangkorlát. Ez ugyanis jellemző probléma minden helyen a bulinegyedben. Az ott lakóknak bőven elég az utcai ricsaj és a részeg angolok, a mélynyomótól rezonáló vitrin hiányzik nekik legkevésbé. Ezzel viszont a bulinegyed elesik attól a lehetőségtől, hogy a rengeteg vendég zeneileg csak kiherélt egy élményt kaphasson, nagyobb külföldi produkciók pedig a központtól távol eső helyekre szorulnak.

A Fogasház egyébként az egyik legjobban alkalmazkodó hely a bulinegyed környékén, már kétrészesre bővítették és az Instanthoz hasonló emeleti részt is megcsinálták. Ide települt be a LÄRM, ami szeretne önálló klubként, nem pedig a Fogasház zenés termeként működni. A fönti rész ugyan tökéletes pihenőhelyet ad a táncolásban megfáradtaknak, de a lényeg mégis csak a táncterem.

Az ígéretek szerint nincs hangkorlátozás és a LÄRM tényleg állati jól szól. Az utóbbi években egyre dominánsabb német-berlini vonal erős itt is, nem véletlenül öszpontosítanak inkább a négynegyedes, house/techno vonalra és nevezték el a helyet LÄRM-nek. Utóbbit "lerm"-nek kell ejteni, de szinte az összes ember, akivel a helyszínen beszélgettem frusztrációját fejezte ki, hogy mégis miképpen kell ejteni a klub nevét. Vagyis nyertes választásról van szó, hiszen megmarad az emberek fejében, mégha hibás kiejtéssel is.

Rendszeresített klubestek lesznek és azzal próbálják elkerülni a Fogasházba a környékről random betévedő külföldi turisták seregét, hogy minden bulira belépőt szednek. Ez azért is lehet fontos, mert így a célzott hazai közönség, akik a hazai színtér kissé belterjes, de egyben családias közegét preferálják, nem lesznek elijesztve a részegen dülöngélő melegítős olaszokkal vagy más olyan arcokkal, akik csak bebaszni jöttek, nem érdekli őket a zene.

A LÄRM sorsa a következő hónapokban dől el, hiszen már éledezik a partyszezon. Az általam megkérdezett bulizók mind elismerésüket fejezték ki a hangrendszer és a sötét táncterem miatt, azonban kicsit szkeptikusak a Fogasházba betévedő turisták miatt. Az sem a legjobb jel, hogy a szemem láttára sírt és panaszkodott egy lány, hogy a lakása érintkezik az épülettel és minden áthallatszódik a lakásába, dübörög a fal és képtelen lesz így aludni. Azonban kiderült, hogy nem a LÄRM, hanem a Fogasház zenéje zavarja a nyugalmát, amivel neki ugyan nem lesz jobb, viszont kiderült, hogy tényleg nem lesz gond az új klub hangzásával.

Szóval végre megint van olyan helye Budapestnek, ahol kifejezetten a kurrens elektronikus tánczenéket kedvelő magyar közönséget célozzák, akik rendszeresen felkeresik a hasonló eseményeket, nem csak a legnagyobb bulikra mennek el.  Majd az idő eldönti, hogy tényleg van igény az ilyen kisebb, 250 fős klubokra vagy már teljesen átszoktunk a bulinegyedes vándorlásba.